Léky s pseudoefedrinem? Od května zřejmě na průkaz

23. 3. 2009 10:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Při nákupu některých léků možná budou pacienti za několik týdnů potřebovat občanský průkaz, nebo průkaz pojištěnce. Změna by se týkala léků s pseudoefedrinem. Novelu zákona o návykových látkách, která nový způsob výdeje umožní, zákonodárci nyní projednávají...


Podle původního plánu mělo být opatření zavedeno již o měsíc dříve, narazilo ale na výhrady lékárníků, podle nich prý není dobře zabezpečena ochrana dat pacientů. „S platností od 1. května vydá SÚKL rozhodnutí o změně způsobu výdeje, které zahrne omezení množství vydávaných balení, ověření totožnosti a evidenci identifikačního čísla pojištěnce, případně data narození, jména a příjmení u cizinců,“ vysvětlila pro ČTK mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková. Pokud bude norma schválena, budou lékárníci od května ověřovat v centrálním úložišti receptů, zda si kupující neobstaral v krátké době neúměrné množství léků s pseudoefedrinem.

Nyní jsou léky s nižším obsahem látky ve volném prodeji, léky větší síly na recept. Pseudoefedrin obsahuje Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip či Paralen plus. Až 80 procent prodaných balení ale zneužívají producenti drog k výrobě pervitinu. Kauzu šetří policie a zabývá se jí rovněž Česká lékárnická komora. Část dodávek získali výrobci přes internet. „Zařazením přípravků s pseudoefedrinem do kategorie výdeje bez lékařského předpisu s omezením se kromě zneužívání k výrobě drog zamezí také hromadným výdejům přes zásilkový a internetový prodej, který nebude v tomto případě nadále možný,“ doplnila Petláková.

Nákup léků na průkaz prosazuje ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS). Ve sněmovně ale prošla změna, aby všechny léky s pseudoefedrinem byly na recept. Senátní zdravotní výbor doporučil tento týden plénu horní komory, aby novelu zákona o návykových látkách vrátila sněmovně k novému projednání. Senátoři trvají na výdeji léků na průkaz.

Česká lékárnická komora čeká na vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů. Projekt prý ochranu narušuje. Zástupci lékárníků, SÚKL a ministerstva se proto dohodli, že nejprve musejí být přesně definovány podmínky pro předávání dat o pacientech. Pak budou mít lékárny 90 dní na připojení. Proto původní dubnové datum pro spuštění padlo.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?