Liberecký kraj letos investuje v českolipské nemocnici 33 mil. Kč

17. 3. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj letos vydá na modernizaci své nemocnice v České Lípě 33 milionů korun. Do jejího rozvoje chce kraj pravidelně investovat i v příštích letech. Novinářům to řekl radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).


Kraj vlastní dvě nemocnice. U liberecké se už zavázal, že na její modernizaci bude dávat každoročně 50 milionů korun. „Podobný investiční plán chceme mít i u českolipské nemocnice. Předběžně se bavíme o 20 až 30 milionech ročně,“ uvedl Tulpa.

Českolipská nemocnice je druhou největší v kraji. S 488 akutnímu lůžky slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Nemocnice byla dlouho zanedbávaná, v posledních letech se do ní ale investovaly desítky milionů korun. Předloni si modernizace budov vyžádala 150 milionů, největším projektem bylo zateplení a výměna oken. Loňské investice přesáhly 30 milionů korun, letos zřejmě přesáhnou 80 milionů.

Podle Tulpy se nemocnici podařilo získat padesátimilionovou dotaci od ministerstva zdravotnictví na úpravy dětského pavilonu, rekonstrukci výtahů i rozvodů chlazení a vody. Rozdělení peněz od kraje na jednotlivé investiční akce ještě musí schválit krajské zastupitelstvo. Podle návrhu schváleného radou by dotace měly směřovat na modernizaci lůžkové části neurologického oddělení, rekonstrukce střech, výtahů i hlavních ventilátorů pro operační sály. Bezmála deset milionů korun je určeno na přípravu projektu rekonstrukce operačních sálů. Stavební práce zhruba za 100 milionů korun jsou plánovány na příští rok. „Letos bychom chtěli udělat kompletní projektovou přípravu až ke schválení stavebního úřadu,“ uvedl nedávno technický a provozní ředitel nemocnice Ivan Garaj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?