Libérie ohlásila třetí případ nákazy ebolou

3. 7. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Libérie oznámila třetí případ nákazy ebolou v zemi. Smrtícím virem jsou tak podle tamních úřadů nakaženi dva lidé, jejich stav je prý ale stabilní. Libérie už přitom na začátku května uvedla, že se s epidemií nebezpečného onemocnění vypořádala.


Na konci června zemřel na ebolu sedmnáctiletý mladík. „Dalším dvěma nakaženým je 24 a 27 let,“ řekl dnes agentuře Reuters náměstek liberijského ministra zdravotnictví Tolbert Nyenswah. Zdravotníci podle něj vyšetřili 175 lidí, kteří přišli do kontaktu s trojicí nemocných, a dále jejich zdravotní stav monitorují.
Nyenswah tvrdí, že nejde o začátek celonárodní epidemie. „Všechny případy se vyskytly v okrsku Margibi, v jednom jediném městě zvaném Nedowein,“ uvedl Nyenswah.
Libérie byla spolu se Sierrou Leone a Guineou ebolou postižena nejvíce. Epidemie v těchto afrických zemích od prosince 2013 zabila na 11.000 lidí a téměř polovina z nich připadla na Libérii. Devátého května liberijské úřady oznámily, že v zemi už ebola není.
Nikdo z trojice nově nakažených podle Reuters patrně nepobýval v Sieře Leoně ani v Guineji, což podle Reuters vede zdravotníky k podezření, že v Libérii existují skrytá ohniska nemoci nebo nový způsob přenosu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?