Licitace o lůžka v krajských nemocnicích pokračuje

21. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani po několika měsících jednání není jasné, kolik akutních lůžek a ve kterých odděleních krajských nemocnic bude zrušeno. Zdravotní pojišťovny se s vedením Moravskoslezského kraje dohodly jen částečně.


Kdyby bylo na třech největších zdravotních pojišťovnách působících v Moravskoslezském kraji – Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), České průmyslové zdravotní pojišťovně (ČPZP) a Revírní bratrské pokladně (RBP), zrušily by okolo 460 lůžek v nemocnicích zřizovaných krajem a osmdesát v dalších zdravotnických zařízeních, včetně ostravské fakultní nemocnice. Důvodů je více – peněz ve zdravotnictví ubývá, nemocnice musí šetřit, mnohá lůžka v nich nejsou plně využitá.

Vedení kraje to ale nechce připustit, míní, že by to znamenalo snížení dostupnosti zdravotní péče pro pacienty. Proto už několik měsíců s pojišťovnami licituje o tom, kdy, která lůžka, oddělení, případně celé nemocnice zaniknou. Po posledním jednání se dohodli na tom, že v krajských nemocnicích bude zrušeno 159 lůžek, ve hře je ale dalších 112, na kterých se nemohou domluvit.

„Shodli jsme se takřka ve všech nemocnicích, kde jsou dětská novorozenecká oddělení, na redukci kapacity, tam se jedná o jednotky,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petra Tomanová. Ve při jsou zejména o osud ortopedie, která by podle návrhu zdravotních pojišťoven měla zaniknout zcela, rehabilitace a chirurgie v nemocnici v Orlové.

„V této nemocnici zasahují požadavky zdravotních pojišťoven do samé podstaty poskytování akutní lůžkové péče, a to je v tuto chvíli pro nás velmi těžko přijatelné,“ tvrdí náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný. Dalším sporným bodem, o kterém se bude ještě jednat, je redukce lůžek na plastické chirurgii v Nemocnici Třinec, biologická léčba v hematologii Slezské nemocnice v Opavě a budoucnost oddělení ošetřovatelské péče ve Dvorcích, které je součástí krnovské nemocnice.

Lůžka, na jejichž zrušení se kraj zatím s pojišťovnami dohodl, by měla zaniknout nejpozději do konce roku.

V Moravskoslezském kraji bylo k 1. březnu v nemocnicích 5628 akutních lůžek, z toho v krajských 2433 lůžek a v ostatních nemocnicích 3195 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?