Litoměřická nemocnice zvýšila zisk, pokračuje v investicích

20. 5. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Litoměřická nemocnice loni zvýšila zisk na 8,5 milionu korun z 625.000 Kč o rok dřív. Letos dokončí nákup přístrojů na oddělení a modernizaci sálů. Oba projekty jsou za 72 milionů korun. Na další investice městské zdravotnické zařízení dá víc než 31 milionů korun.


ČTK to sdělil ředitel nemocnice Radek Lončák.

Nemocnici se podařilo získat peníze ve dvou dotačních projektech. Jedním je nákup přístrojů. „Tento projekt ukončíme k 31. červenci, jeho hodnota je 22 milionů korun,“ upřesnil Lončák.

Druhým je modernizace centrálních operačních sálů. „Pořídili jsme nové laparoskopické sestavy, nové operační stoly a světla, nové sterilizátory a kontejnery pro sterilizaci nástrojů a další drobné operační vybavení. Opravují se a vyměňují obklady a podlahy sálů a dveře,“ popsal ředitel. Novinkou po dokončení budou videopřenosy z operačních sálů pro výukové účely.

Nemocnice hospodaří s kladným výsledkem od roku 2006 a podle ředitele nemá žádné dluhy. Společnost zaměstnává 830 lidí, každoročně hospitalizuje zhruba 22.000 pacientů.

Pokračovat v investicích chce nemocnice také pořízením 29 lůžek na internu, nakupovat bude další přístroje. „Celkem chceme na investiční akce letos uvolnit přes 31 milionů korun,“ uvedl Lončák. Rozpočet pro letošní rok počítá ze ziskem kolem tří milionů korun. „Jsme připraveni reagovat na aktuální vývoj situace, a to zejména s ohledem na konečné vyúčtování s pojišťovnami,“ doplnil Lončák.

Litoměřická nemocnice je příspěvkovou organizací města, které přispívá na nákup techniky. Městská nemocnice je také v Rumburku na Děčínsku, její hospodaření je však v minusu, ztráta za rok 2014 se pohybuje okolo 16 milionů korun. Se ziskem hospodařila loni žatecká nemocnice a společnost Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?