Lužická nemocnice chce dluhy řešit zvýšením výkonů

1. 7. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Lužická nemocnice s poliklinikou v Rumburku chce vyřešit vysoké dluhy hlavně zvýšením počtu zdravotních výkonů. Zařízení, které poskytuje péči pro obyvatele celého Šluknovského výběžku, loni hospodařilo se ztrátou 16,2 milionu korun. Na letošek počítá se ztrátou 18 milionů korun.


Plán hospodaření dnes schválila valná hromada.

Akcionáři rozhodli, že deset milionů korun z loňské ztráty uhradí formou příspěvku město. „Schválilo to už zastupitelstvo,“ řekl ČTK starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD). Město je téměř stoprocentním vlastníkem nemocnice, která se do povědomí široké veřejnosti dostala v souvislosti s bývalou zdravotní sestrou Věrou Marešovou obžalovanou z šesti vražd pacientů.

V čele nemocnice stál dlouhá léta někdejší místostarosta Darek Šváb. Ve funkci ředitele skončil v březnu. „Bohužel finanční problémy z minulosti nás budou ještě nějakou dobu dohánět, protože pojišťovny úhrady platí se zpožděním,“ uvedl Sykáček. Snížit náklady už podle něj není příliš možné. „Sedmdesát procent nákladů jsou osobní na mzdy a odměny a my musíme nabízet lékařům třeba i více než v Praze, abychom si je tady udrželi,“ vysvětlil starosta. Třicet procent jsou náklady na energie a podobně.

Za špatné hospodaření může podle Sykáčky nikoliv pokles počtu pacientů, ale nedostatečný počet výkonů. „Nemocnice nebyla dobře řízena,“ uvedl. Bývalý ředitel Šváb v březnu řekl, že hospodaření nemocnice v Rumburku se nevymyká hospodaření jiných zdravotnických zařízení. Dnes se ho ČTK nepodařilo kontaktovat.

Lužická nemocnice s poliklinikou patří mezi menší zdravotnická zařízení. Další nejbližší ve Šluknovském výběžku je v Děčíně nebo České Lípě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?