Lužická nemocnice mohla být v plusu, pojišťovny jí platily méně

20. 9. 2019 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Rumburská nemocnice, která je v insolvenci, dostávala od pojišťoven méně peněz než například nemocnice v Děčíně, zjistil audit. Rozdíl činil 3806 korun za jednotku produkce, tedy za nemocniční případy upravené podle jejich nákladnosti, řekl spoluautor ústavní stížnosti proti nerovným úhradám Ondřej Dostál. Pokud by pojišťovny platily nemocnici stejně jako jiným, nejspíš by dnes byla v plusu, míní. Rozdíly v úhradách mají původ v úhradových vyhláškách ministerstva zdravotnictví.


Audit zjistil, že VZP platila Děčínu za jednotku produkce 30.961 korun, Rumburku 27.155 korun. Menší pojišťovny hradily méně, jedna z nich 18.991 korun. Na přeshraniční péči, která bude pro pacienty ve Šluknovském výběžku v Německu, stanovilo ministerstvo sazbu až 39.635 korun.

"Pokud by pojišťovny dorovnaly úhradu Rumburku za poslední tři roky aspoň na úroveň sazeb, které VZP hradila Děčínu, Rumburk by se rázem ocitl v plusu, mohl by přilákat zpět lékaře z Německa a zajistit pacientům péči," uvedl Dostál.

Nemocnice v Rumburku upadla do insolvence poté, co město Rumburk nebylo schopno uhradit provozní ztrátu, která přesáhla 50 milionů korun. Obyvatelé Šluknovského výběžku tak budou jezdit do nemocnice přes hodinu.

Rozdíly v úhradách pojišťoven mají původ v úhradových vyhláškách ministerstva zdravotnictví. Vláda v programu slíbila vyrovnání sazeb, slib nedodržela. Skupina 46 senátorů se rozhodla tento problém řešit před Ústavním soudem. Podnět ke zrušení úhradové vyhlášky podali loni v prosinci.

"Kauza nemocnice Rumburk je názorný příklad, proč je naše ústavní stížnost důvodná a potřebná," řekl senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) a dodal, že současný model financování může způsobit zánik dalších nemocnic. Vláda ve svém vyjádření pro Ústavní soud uvedla, že v případě úhrady neodpovídající nákladům může nemocnice požadovat po pojišťovně úhradu vypočtenou individuálně, odchylně od vyhlášky.

"Takové ustanovení v zákoně skutečně existuje, ale využíváno je netransparentně a ve prospěch vyvolených, jak kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad," řekl Dostál. Rumburku nebyla úhrada dorovnána, přestože se o ni od roku 2015 soudí.

Ministerstvo rozeslalo minulý týden návrh novely zákona o zdravotním pojištění jako reakci na ústavní stížnost senátorů. Novela má například zrušit takzvané rámcové smlouvy a vytvořit větší prostor pro to, aby se jednotlivě domlouvaly pojišťovny s poskytovateli. "Jednotlivý soukromý lékař nemá šanci dohadovat se s generálním ředitelem zdravotní pojišťovny o textu smlouvy a je postaven před situaci, kdy mu nezbývá než akceptovat vše," řekla senátorka Alena Dernerová (klub STAN). Doplnila, že rámcové smlouvy bez transparentnosti nabízejí prostor pro korupci a zvýhodňování i znevýhodňování některých poskytovatelů pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?