Malnutrice – stále aktuální medicínský i ekonomický problém

17. 12. 2014 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce

Pod pojmem malnutrice je shrnut široký soubor poruch výživy. V nejširším pojetí jde o poruchu výživy v souvislosti s nadbytečnou výživou – z tohoto hlediska sem patří i nutričně vzniklá obezita a metabolický syndrom. V užším slova smyslu malnutrici vnímáme jako poruchu výživy spojenou s širokým deficitem hlavních nutričních substrátů, tj. zdrojů energie (sacharidů a tuků) a deficitem proteinů, které hrají roli jak energetickou (zejména při stavech významné stresové zátěže), tak substrátovou – pro výstavbu a regulaci funkce tkání a orgánů. Od pojmu malnutrice je třeba odlišit pojem karence, který vyjadřuje deficit jedné nebo více specifických složek výživy, jako jsou vitaminy, stopové prvky a esenciální polyenové mastné kyseliny, do určité míry sem můžeme zařadit i karenci proteinů, vyjádřenou deficitem esenciálních aminokyselin. Typy malnutrice Nejčastěji chápeme malnutrici coby podvýživu charakterizovanou deficitem energetických substrátů všech hlavních energetických složek (sacharidů, tuků, proteinů) – malnutrice proteino-energetická. Jindy jde o malnutrici charakterizovanou převážným deficitem biologicky hodnotného proteinu – proteinová malnutrice kwashiorkorového typu. Proteinová malnutrice se vyskytuje u jedinců žijících v potravně nevyhovujících podmínkách (chudých rozvojových zemích, v industriální společnosti pak u osob žijících na okraji společnosti). Užívá se i termín chronická energetická deficience (CED), která však zřídka existuje ve své nejčistší for



20 (> 30 obezita) = 0

18,5–20 = 1
< 18,5 = 2

KROK 2
skóre poklesu hmotnosti těla

neplánovaný pokles hmotnosti
za posledních 3–6 měsíců
% skóre
< 5 = 0
5–10 = 1

10 = 2

KROK 3
skóre akutního onemocnění

jestliže je pacient vážně
nemocný a nebyl
či pravděpodobně není
příjem živin po více
než 5 dní – skóre 2

KROK 4

součet bodů vyjadřuje celkové riziko malnutrice
skóre 0 – nízké riziko; skóre 1 – střední riziko; skóre 2 a více – vysoké riziko

nízké riziko:
rutinní nutriční práce

střední riziko:
opakovatvyšetření po třech dnech

vysoké riziko:
zahájit nutriční podporu

O autorovi| prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., Centrum pro výzkum a vývoj, FN Hradec Králové

Obr. 1 Měření středního obvodu paže (v polovině vzdálenosti acromion a epicondylus radialis) – normální hodnota a procento standardu. Zdroj: Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči, 2008.
Obr. 2 Malnutrition universal screening tool (MUST). Zdroj: Kondrup J. et al.: Clin Nutr 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?