20 (> 30 obezita) = 0
18,5–20 = 1
< 18,5 = 2
KROK 2
skóre poklesu hmotnosti těla
neplánovaný pokles hmotnosti
za posledních 3–6 měsíců
% skóre
< 5 = 0
5–10 = 1
10 = 2
KROK 3
skóre akutního onemocnění
jestliže je pacient vážně
nemocný a nebyl
či pravděpodobně není
příjem živin po více
než 5 dní – skóre 2
KROK 4
součet bodů vyjadřuje celkové riziko malnutrice
skóre 0 – nízké riziko; skóre 1 – střední riziko; skóre 2 a více – vysoké riziko
nízké riziko:
rutinní nutriční práce
střední riziko:
opakovatvyšetření po třech dnech
vysoké riziko:
zahájit nutriční podporu
O autorovi| prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., Centrum pro výzkum a vývoj, FN Hradec Králové
Obr. 1 Měření středního obvodu paže (v polovině vzdálenosti acromion a epicondylus radialis) – normální hodnota a procento standardu. Zdroj: Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči, 2008.
Obr. 2 Malnutrition universal screening tool (MUST). Zdroj: Kondrup J. et al.: Clin Nutr 2003