Metaplazie je přeměna jednoho druhu tkáně v jinou tkáň. Někdy může předcházet nádorovému bujení

26. 7. 2024 12:30
přidejte názor
Autor: Freepik.com/freepik

Metaplazie často představuje změnu jednoho typu epitelu v jiný epitel, který by se na daném místě vůbec neměl nacházet. Tyto metaplastické změny jsou přitom způsobeny chronickým drážděním. Probíhají často na sliznicích dýchacích cest, v jícnu, žaludku a na děložním čípku. Některé jsou považovány za prekancerózy a vyžadují pravidelné sledování.

Co je metaplazie?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je metaplazie?
  2. Metaplazie vs. dysplazie
  3. Metaplazie děložního čípku
  4. Intestinální metaplazie jícnu (Barrettův jícen)
  5. Intestinální metaplazie žaludku

Metaplazie je přeměna jedné diferencované tkáně v jinou diferencovanou tkáň, která se na daném místě obvykle nevyskytuje. Přeměnu mohou vyvolávat různé vnější vlivy, například chronické dráždění způsobené kouřením a pitím alkoholu. V praxi se nejčastěji jedná o změnu jednoho typu epitelu v jiný epitel. Dochází k tomu třeba v dýchacích cestách, kde se normálně vyskytuje epitel cylindrický s řasinkami. Kouření a chronický zánět dýchacích cest mohou způsobit, že se cylindrický epitel postupně přemění na dlaždicový rohovějící.

Metaplazie může být v některých případech reverzibilní, což znamená, že se po ukončení dráždivých vlivů (třeba po zanechání kouření) změní metaplastický epitel v epitel původní. Definitivní metaplazie znamená, že se epitel již zpět nepřemění.

Samotná metaplazie je benigní stav, nicméně určité formy metaplazie, mezi které patří třeba metaplazie žaludku, jsou vnímány jako prekancerózy (přednádorové stavy). Metaplastické buňky jsou méně odolné vůči poškození a jsou citlivější vůči karcinogenům. [1, 2, 3, 45]

Metaplazie vs. dysplazie

V souvislosti s metaplazií se často zmiňuje pojem dysplazie. Dysplazie je morfologická změna jednotlivých buněk či jejich uspořádání, nicméně typ tkáně zůstává stejný. Tím se zásadně liší od metaplazie, kdy je jeden druh tkáně nahrazován jiným. U dysplazie je buněčné vyzrávání opožděné, což znamená, že postupně převažují nezralé buňky nad zralými. Jejich přeměna není reverzibilní. Tyto abnormální buňky mají oproti metaplastickým buňkám vyšší šanci vést k rakovině. Rozlišuje se přitom:

  • low grade dysplazie – dysplastické léze nižšího stupně, riziko progrese v karcinom je nízké,
  • high grade dysplazie – dysplastické léze vyššího stupně, riziko progrese v karcinom je vysoké. [6, 7, 89]

Metaplazie děložního čípku

Metaplastické změny na děložního čípku probíhají během života u každé ženy. Se zvyšujícím se věkem se cylindrický epitel přeměňuje v dlaždicový. Rozhodně je ale potřeba změny na čípku sledovat, protože mohou někdy předcházet vzniku maligního onemocnění. V takovýchto případech se ale jedná o cervikální dysplazie. To znamená, že se typ epitelu nemění, ale mění se struktura a tvar buněk děložního čípku. Za většinu těchto přednádorových změn může infekce HPV virem (lidský papillomavirus).

Každá žena by proto měla podstupovat pravidelné gynekologické kontroly a vyšetření děložního čípku. Při tomto vyšetření odebírá lékař stěr z děložního čípku, který se odesílá na cytologické vyšetření. Výsledky vyšetření ale může zkreslovat celá řada faktorů – stačí gynekologický zánět či hormonální výkyvy. [10, 11, 12, 13]

Intestinální metaplazie jícnu (Barrettův jícen)

Další oblastí, kde často dochází k metaplazii, je trávicí trakt. Konkrétně se jedná o jícen a žaludek. Intestinální metaplazie jícnu, kdy se dlaždicový epitel přeměňuje v epitel cylindrický, je jedním z důsledků gastroezofageálního refluxu (GERD).

Přeměna epitelu je vyvolána kyselým žaludečním obsahem, který způsobuje podráždění. Vznikající cylindrický epitel je vůči kyselému prostředí odolnější, protože se podobá epitelu střevnímu. Tento stav, označovaný jako Barrettův jícen, patří mezi prekancerózy. U osob s metaplazií jícnu je riziko vzniku adenokarcinomu jícnu cca 30–40krát vyšší oproti zbytku populace.

Pacienti s tímto onemocněním by měli být pravidelně sledováni. Kromě pálení žáhy se sice nemusí objevit žádné závažnější komplikace, ale včas se díky tomu zachytí případná dysplazie. K potvrzení diagnózy Barrettova jícnu je nutné provést endoskopické vyšetření. Typickým nálezem je ohraničená část sliznice výrazně rudé barvy. Samotná endoskopie ale nestačí, musí se ještě doplnit histologickým vyšetřením tkáně.

Mezi další rizikové faktory, které mohou přispět k metaplastickým změnám epitelu jícnu, patří:

  • kouření,
  • nadměrné pití alkoholu,
  • porucha funkce dolního jícnového svěrače,
  • hiátová hernie (jícnová kýla). [14, 15, 16, 17, 18]

Intestinální metaplazie žaludku

Intestinální metaplazie žaludku je prekancerózní stav, při kterém je žaludeční epitel nahrazován epitelem tenkého nebo tlustého střeva. Po ní může následovat dysplazie, která může vyústit až ve zhoubný adenokarcinom žaludku. Vždy záleží na stavu imunitního systému a celkové fyzické kondici daného jedince.

Očkování proti HPV je nově hrazené již od 11 let. Vakcínu by kromě dívek měli dostat i chlapci
Přečtěte si také:

Očkování proti HPV je nově hrazené již od 11 let. Vakcínu by kromě dívek měli dostat i chlapci

Metaplastickým změnám žaludečního epitelu vždy předchází chronický zánět žaludku (gastritida). Ten mohou způsobovat nejrůznější vlivy. Mezi hlavní rizikové faktory gastritidy patří:

  • nezdravý jídelníček plný tučných, sladkých, slaných, uzených a průmyslově zpracovaných potravin,
  • špatné jídelní návyky – jezení ve spěchu, hltání, nedostatečné rozžvýkání potravy,
  • chronický stres – prožívání stresu zvyšuje sekreci kyselých žaludečních šťáv a snižuje produkci ochranného hlenu, který pokrývá žaludeční stěny,
  • kouření,
  • pití alkoholu,
  • nadměrné užívání nesteroidních antirevmatik – aspirin, ibuprofen, diklofenak, nimesil, godasal, kyselina acetylsalicylová a jiné léky proti bolesti,
  • zánětlivé poruchy trávicího traktu – gastroezofageální reflux (GERD), ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc apod.,
  • autoimunitní reakce – vzácnější příčina, která se objevuje jen u jedinců se špatně fungujícím imunitním systémem.

Dlouhodobé zánětlivé změny žaludeční sliznice probíhají pozvolna, příznaky nemusí být žádné nebo jen mírné. U chronické gastritidy mohou vznikat žaludeční vředy, k jejichž vzniku výrazně přispívá bakterie Helicobacter pylori. Záněty žaludku spojené s touto infekcí mohou postihovat i spodní část žaludku zvanou antrum.

Mezi další častou komplikaci chronické gastritidy patří atrofická gastritida, což je úbytek slizničních buněk žaludku. Častá je také již zmiňovaná metaplazie žaludečních buněk a metaplazie antra. [19, 20, 21, 22, 23]

Zdroje: nih.gov, osmosis.org, clevelandclinic.org, medicinenet.com, muni.cz, hpvinfo.cz, pharmanews.cz, cgs-cls.cz, nzip.cz, stefajir.cz, vzp.cz, solen.cz, internimedicina.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?