Migranti ve Španělsku nemají lékaře zdarma, vyvolalo to protesty

3. 9. 2012 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Asi tři stovky lidí dnes zablokovaly jednu z velkých dopravních tepen v Madridu na protest proti tomu, že mnoho ilegálních migrantů žijících ve Španělsku je ode dneška bez nároku na bezplatnou lékařskou péči. Jde o jedno z úsporných opatření španělské vlády, napsala agentura AP.


Mnohým imigrantům, kteří ve Španělsku žijí bez oficiálních dokladů, a kteří ze svých daní nepřispívají na zdravotnictví, ode dneška přestaly platit zdravotní karty, s nimiž mohli chodit bezplatně k lékaři. Vláda si slibuje, že díky této změně ročně ušetří 1,5 miliardy eur (37,3 miliardy korun). Tvrdí, že se dotkne 150 000 lidí, nicméně podle médií jich je až 900.000. V uplynulých dnech se protesty proti této novince konaly ve větších i menších španělských městech.

Blokády jedné z madridských ulic se dnes zúčastnil i Christoph Napene ze Senegalu. Tento 46letý muž tvrdí, že se mu ve Španělsku nepodařilo najít práci, a tudíž nezískal povolení k pobytu. V pondělí má jít kvůli bolestem břicha k lékaři. „Uvidíme, co se stane,“ říká Napene.

Nárok na bezplatnou zdravotní péči mají nadále ve Španělsku migrantky, které otěhotní, nebo porodí, a děti mladší 18 let, dále ti, kteří jsou vážně nemocní.

Španělsko se potýká s hospodářskou recesí a 25procentní nezaměstnaností. Jeho vláda se snaží, aby země nenásledovala Řecko, Irsko, Portugalsko a Kypr a nemusela požádat o mezinárodní finanční pomoc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?