Milosrdní: lékaři podepsali petici

9. 3. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Původně žádala odstoupení ředitele výměnou za návrat osmi anesteziologů. Nyní volá jen po rychlém řešení krizové situace. Řeč je o petici adresované vedení Brna, pod kterou se v pondělí podepsalo sto třicet zaměstnanců brněnské Nemocnice Milosrdných bratří.


Město, které zařízení spravuje, v reakci na problémy nemocnice zahájilo sérii diskuzí s některými primáři. O konkrétním řešení ale zatím nemluví. „Dohodli jsme se, že nebudeme jitřit už tak dost napjatou situaci.

Pokračujeme v jednání a v pondělí možná východiska probereme na poradě vedení,“ vysvětlila primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská, která na brněnské radnici zodpovídá i za oblast zdravotnictví.

Na začátku týdne se setkala s primářem ARO Nemocnice Milosrdných bratří Pavlem Hudem i s lékaři, kteří byli ještě nedávno jeho podřízenými.

Na konci roku podali výpověď na podporu výzvy Děkujeme, odcházíme. A na rozdíl od drtivé většiny ostatních doktorů ji nestáhli.

Nepohodli se totiž s novým ředitelem nemocnice Josefem Drbalem. Vytkli mu, že na ně vyvíjí nátlak. Drbal jejich postup naopak komentoval jako smutné divadlo, které zařízení přivedlo do problémů.

„Odchod lékařů zásadně omezil plánované operace a veškerou akutní péči. Narušil fungování celé nemocnice,“ stojí v petici, kterou zbylí lékaři město žádají o urgentní řešení situace.

Původně zněla mnohem ostřeji. V této podobě ale nenašla mezi zaměstnanci dostatečnou podporu.

Anesteziolog Jaromír Kutý, který je jedním z bývalých zaměstnanců ARO, to označil za zbabělost někdejších kolegů. „Mohli jsme jenom nadávat na poměry. Šli jsme ale s kůží na trh,“ myslí si Kutý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?