Ministerstvo zmapuje spokojenost zdravotníků, připravilo dotazník

21. 8. 2018 15:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce zmapovat spokojenost zdravotníků. Připravilo dotazník, z jeho výsledků mají vzniknout doporučení pro zdravotnická zavíření, informoval resort v tiskové zprávě. Odborový svaz, který zdravotníky zastupuje, minulý pátek vyhlásil stávkovou pohotovost. Žádá splnění slibů minulé vlády, která deklarovala i v roce 2019 desetiprocentní růst platů. Ministr už dříve uvedl, že nedostatek zdravotních sester není jen otázkou výše platů, ale i pracovních podmínek.


„Zpětná vazba z terénu je pro nás nesmírně důležitá. Rozhodli jsme se proto provést vlastní dotazníkové šetření a nespoléhat na průzkumy a informace od jiných subjektů Doufám, že se do průzkumu zapojí maximum respondentů,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Vyplnění trvá podle ministerstva 10 až 15 minut, otázek je celkem 28. Dotazník se ptá například na spokojnost v zaměstnání, motivaci k práci či případnému odchodu ze stávajícího pracovního místa nebo ze zdravotnictví. Otázky se týkají také důvodů odchodu z minulého zaměstnání, spokojenosti s výší platu nebo problémy v práci a faktory, které ovlivňují spokojenost zaměstnanců na pracovišti, jako je třeba administrativní zátěž, kvalita stravování či mezilidské vztahy.

Odpovědi v dotazníku jsou podle ministerstva plně anonymizované. „Dotazník je koncipován tak, že je zde velký prostor i pro vyjádření individuálních připomínek či postřehů. Ty je také možné zasílat na speciální emailovou adresu avojtech-dotaznik@mzcr.cz,“ dodal ministr.

Odpovědi bude ministerstvo sbírat dva měsíce, vyhodnocovat ho chce nejen na konci, ale i průběžně. Zdravotnická zařízení ho dostala e-mailem, dostupný je také na webu a facebooku ministerstva.

S protesty odborářů ministr zdravotnictví ani premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí. Vláda navrhuje pro příští rok zvýšení sumy na platy ve veřejné sféře o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese. Zdravotníci by měli podle plánů kabinetu dostat nejspíš o čtyři či pět procent víc. Ve zdravotnictví pracuje asi 260.000 lidí, v sociálních službách kolem 100.000. Nejvíce, asi 80.000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36.000 korun, v nestátní 24.200 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?