MMF a Světová banka nabízejí členským státům pomoc s koronavirem

3. 3. 2020 7:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB) nabízejí členským státům pomoc v boji s novým koronavirem a jeho hospodářskými následky. Jsou připraveny zřídit i pohotovostní fond a nabídnout krátkodobé finanční balíčky, především chudším zemím. Ve společném prohlášení to ve Washingtonu, kde obě mezinárodní organizace sídlí, uvedli šéfka MMF Kristalina Georgievová a prezident SB David Malpass.


Uvolněné peníze bude možné utratit různým způsobem, například jimi posílit zdravotnické systémy chudých zemí, kde jsou lidé vystaveni vyššímu riziku. "Mezinárodní spolupráce je při řešení zdravotních a ekonomických dopadů koronaviru zásadní," stojí v prohlášení, z nějž citují světové tiskové agentury.

Novým typem koronaviru z Číny se po celém světě nakazilo už přes 89.000 lidí a více než 3000 osob včetně několika desítek občanů Evropské unie nákazu nepřežilo. Nejrychlejší nárůst počtu pacientů aktuálně hlásí Jižní Korea, z evropských zemí je na tom nadále nejhůře Itálie, kde už kvůli koronaviru zahynulo přes 50 osob.

První případ nákazy novým koronavirem ohlásily dvě africké země, Tunisko a Senegal. Na africkém kontinentu je tak už nejméně osm případů nákazy. V Alžírsku jsou tři nemocní. Prvním byl Ital, který do země přicestoval 17. února. Podle alžírského ministerstva zdravotnictví k němu přibyla třiapadesátiletá žena a její dcera. Druhého pacienta ohlásil Egypt.

Novému typu koronaviru v Íránu podle místních úřadů podlehlo již 66 lidí z 1501, u nichž se nemoc COVID-19 potvrdila. Koronavirus si v Íránu dosud vyžádal nejvíce mrtvých po Číně, odkud se nemoc začala šířit. Americký prezident Donald Trump v neděli řekl, že USA jsou připraveny pomoci Íránu zvládnout situaci kolem koronaviru. "Musejí o to jenom požádat," uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?