Motolská nemocnice po rekonstrukci otevřela ubytovnu pro rodiče

24. 9. 2018 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Motolská nemocnice v Praze dnes otevřela odpoledne zrekonstruovanou ubytovnu pro příbuzné nemocných dětí. Vyzdobila ji výtvarnice Eliška Podzimková, sama bývalá pacientka. V nemocnici byla kromě této ubytovny dříve také další, kterou provozoval nadační fond Klíček. Po sporech ale musel odejít, plánuje vlastní ubytovnu nedaleko nemocničního areálu. Přímo v nemocnici vznikne pro ubytování rodičů do několika let Dům Ronalda McDonalda.


Nadační fond spojený s fastfoodovým řetězcem financoval spolu s nemocnicí i rekonstrukci stávajících prostor. „Prostředky na rekonstrukci podlah, výmalbu a sanitu jsme získali dražbou obrázků našich dětských pacientů. Dům Ronalda McDonalda nám věnoval potřebný nábytek a nechybějí ani dekorace v podobě obrazů naší bývalé pacientky, ilustrátorky Elišky Podzimkové,“ řekla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Nejčastějšími uživateli nemocniční ubytovny jsou rodiče dlouhodobě nemocných dětí hospitalizovaných na oddělení dětské hematologie a onkologie a oddělení kardiologie. Celková kapacita ubytovny je 63 lůžek na 14 pokojích.

„Jsem vděčný za to, že nemocnice umožňuje ubytování doprovodů dětí léčených na naší klinice a že se nyní povedlo významně zlepšit prostředí na ubytovně. Málokdo si umí představit, pod jakým celodenním psychickým tlakem jsou doprovázející rodiče našich hospitalizovaných pacientů, a tak je nesmírně důležité, aby si mohli odpočinout v hezkém prostředí,“ řekl primář kliniky dětské hematologie a onkologie Vladimír Komrska.

Nemocnice připravuje také smlouvu na nový objekt, stavět by se podle ředitele Nadačního fondu Ronalda McDonalda Marka Šedivého mělo začít v příštím roce. Fond nemocnici daruje peníze na jeho výstavbu, náklady na stavbu objektu s 20 pokoji odhaduje nemocnice na nejméně 35 milionů korun.

Před necelými dvěma lety musel prostory v nemocnici opustit nadační fond Klíček. Petici za zachování jím provozované ubytovny podepsalo přes 13.000 lidí. Nemocnice argumentovala tím, že prostory, kde působil, potřebovala pro ubytování sester.

„Vystěhovaný prakticky nový nábytek je už skoro dva roky rozvezený po půdách našich příznivců v okolí Prahy. Vedení motolské nemocnice však žel zatím stále nemá zájem, aby naše služba pokračovala,“ řekla ČTK ředitelka fondu Klíček Markéta Královcová.

Klíček proto plánuje postavit vlastní ubytovnu. „V tuto chvíli je to už jen otázka finančních prostředků. Našli jsme velké pochopení a podporu u Městské části Praha 5, na jejímž pozemku v sousedství nemocnice bude moci být zřízeno právo stavby,“ uvedla Královcová. Projekt pro fond vytvořil architekt David Vávra.

Nárok na ubytování jednoho rodiče mají ze zákona děti do šesti let, ostatním nemocnice nabízí bydlení na nemocniční ubytovně. Motol je největším tuzemským zařízením, které se stará o onkologicky nemocné děti. Podle primáře Komrsky se ročně v Česku zhoubné onemocnění objeví asi u 350 dětí. Některé děti se v Motole léčí ambulantně. Pokud jsou zdaleka, potřebují v Praze ubytování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?