MZ chce pro zdravotníky povinný systém sdílení dat pacientů

20. 6. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce uzákonit pro zdravotníky povinnost účasti v celonárodním systému sdílení pacientských dat, který začíná budovat. Zdravotní pojišťovny soudí, že levnější by bylo využít toho, co už vybudovaly, a propojit to.


Ministerstvo v úterý v Praze zahájilo sérii seminářů, na kterých chce probrat s odbornou veřejností budoucí podobu elektronického zdravotnictví v ČR.

„Dnes je to slavnostní výkop a následovat bude mravenčí práce, která by měla vrcholit počátkem podzimu vypsáním soutěže o návrh, jak naplnit ideu, aby sdíleno bylo jen to, co je nezbytné,“ řekl ČTK náměstek Petr Nosek.

„Je možné budovat centralisticky národní systém eHealth, tam pak ale bude komplikace v různých metodikách a správcovství dat, takže jsem spíše pro klastrové řešení, kdy se už vytvořené postupně propojí,“ řekl ČTK viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Ministerský projekt počítá s vytvořením prostředí pro sdílení dat. Měla by být potřebná v době poskytování péče. „Sdílet data několik let stará ztrácí smysl, proto musí být vytvořena vrstva, která umožní sdílet je v okamžiku, kdy je to potřeba,“ řekl náměstek. Vedle národního systému by dál fungovaly systémy pojišťoven.

Pro pacienty zůstane zapojení do celonárodního systému dál jako možnost, pro zdravotníky to ale bude povinnost. Právě na nepovinném zapojení zdravotníků zkrachoval projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, z něhož Všeobecná zdravotní pojišťovny (VZP) do konce roku odejde.

Podle Noska by elektronické knížky nefungovaly, i kdyby byly povinné. „IZIP nesměřoval k výměně zdravotnické dokumentace, definoval elektronický záznam pacienta. Nemohl plnit funkcionality, které předpokládáme u připravovaného systému,“ vysvětlil.

Správní rada VZP vyzvala tento týden ministerstvo, aby přichystalo pro parlament v zákoně zmocnění, že účast v projektech eHealth je pro zdravotníky povinná. Nosek, který je členem správní rady za stát, se proti usnesení správní rady ohradil. Podle něj přijala nekompetentní usnesení. Má se starat, aby VZP plnila své funkce, ne úkolovat ministerstvo, řekl.

Ke sdílení dat Nosek doplnil, že budou sdílena jen se souhlasem pacienta. Legislativa musí vyřešit rozsah souhlasu, zda bude s veškerou dokumentací, nebo třeba jen s „pohotovostními“ informacemi pro záchranáře.

Člen správní rady VZP Jiří Schlanger doplnil, že jako všeobecná povinnost mohlo být zapojení do eHealth už od dubna v zákoně o zdravotních službách. Pokud by mělo být povinné jen pro smluvní zařízení pojišťoven, může se to udělat novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?