Na „plicním“ bude hospic

7. 5. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj už má jasnou představu o tom, co by mohlo být s některými budovami bývalé Klatovské nemocnice. Vzniknout by tam mohl hospic a stěhovat by se měly plicní ambulance. Chce koupit i jednu z tamních lékáren.


V současné době jedná kraj s majiteli lékárny Helios o možném odkupu objektu. „V areálu nemocnice jsou tři lékárny, krajská v novém monobloku a dvě soukromé, Helios a Dr. Max. To je logicky pro naši lékárnu velká konkurence. Pokud odkup schválí rada a zastupitelstvo, zajistíme si nejen druhé výdejní místo léků, ale i prostory pro provoz ambulance plicního oddělení. Plicní ambulance nyní sídlí v budově bývalého plicního oddělení, což je až na samém konci areálu, na kopci, což je pro pacienty, kteří přijdou pěšky, zatěžující,“ sdělila krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

V uvolněné budově po plicním by kraj chtěl rozšířit nabídku o hospicovou a sociální péči, protože je stále větší poptávka po těchto službách. „Spojení služeb sociálních a zdravotních je do budoucna velmi potřebnou a žádanou službou. Snažíme se proto, aby i občané klatovského okresu měli možnost si vybrat, v jakém zařízení budou pobývat. Budova bývalého plicního oddělení je bezbariérová a v relativně dobrém stavu. Navíc nabízí dostatek soukromí a v okolí je dostatek zeleně,“ zhodnotila Stárková.

O využití ostatních budov staré Klatovské nemocnice se zatím jedná, návrhy jsou na stole, ale prozatím chybí peníze. Letos totiž do rozpočtu Plzeňského kraje přišlo podle radní zatím o cca 10% méně peněz z daní než loni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?