Nejvyšší soud USA potvrdil zákonnost midazolamu v injekcích

1. 7. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud USA dnes potvrdil ústavnost používání kontroverzní látky midazolam při popravách smrtícími injekcemi ve státě Oklahoma. Popravy za použití tohoto léku, který má hypnotické či sedativní účinky, podle soudu neodporují zákazu krutých a neobvyklých trestů v osmém dodatku ústavy, informovala agentura Reuters. Verdikt znamená porážku odpůrců trestu smrti.


Devítičlenný soud se ve prospěch používání midazolamu vyslovil nejtěsnější možnou většinou pěti konzervativních soudců proti čtyřem. Využívání léčiva k popravám napadli tři odsouzenci, kteří argumentovali tím, že midazolam není vhodný jako anestetikum, protože nevyvolává potřebnou úroveň bezvědomí při operacích, a tudíž nemůže být využíván ani při popravách.

Soudce Samuel Alito napsal, že vězni mimo jiné neprokázali, že by existoval alternativní a méně bolestivý způsob poprav. Liberální soudce Stephen Breyer oponoval, že soud by se měl zamyslet nad tím, zda je ústavní samotný trest smrti.

Popravčí metoda v oklahomských věznicích je pod palbou kritiky od dubna loňského roku, kdy odsouzený Clayton Lockett při vykonávání rozsudku smrti injekcí se směsí látek včetně midazolamu trpěl křečemi, zatínal zuby a dokonce se pokoušel zvedat hlavu z lehátka. Po zhruba 40 minutách od zahájení popravy zemřel na infarkt. Další tři vězni čekající na smrt pak tuto metodu napadli u soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?