Němeček: Nejvíc dětských úrazů je v létě,hlavně u dětí bez dozoru

3. 7. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni utrpělo vážný úraz celkem 30.706 dětí, z toho 112 úrazů bylo smrtelných. Nejvíce dětských úrazů se stane v létě a častěji se zraní chlapci. Vyplývá to z analýzy, kterou novinářům představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).


Dobrá zprávou podle něj je to, že počet dětských úmrtí následkem úrazů v posledních pěti letech klesl zhruba na třetinu.

„Znovu apeluji na rodiče, aby zejména při sportech dbali na prevenci a dávali dětem ochranné pomůcky, jakými jsou různé chrániče a přilby, a aby nenechávali malé děti na hřištích bez dozoru. Pozor je ale třeba dávat i v domácím prostředí, vysoké procento úrazů se stane právě tam,“ řekl a připomněl, že statistici evidují jen vážné úrazy, kdy děti musely být hospitalizovány, nebo na následky úrazu zemřely.

Při sportu vzniká 22 procent úrazů, ale dalších 40 procent jich vzniká v domácím prostředí. „Takže to, že by děti byly jen doma, jejich bezpečnost nezajistí,“ připomněl ministr zodpovědnost rodičů.
V posledních letech počty vážných úrazů mírně klesaly, loni ale stouply. V roce 2010 jich bylo 31.866, o rok později 30.214 a v roce 2012 pak 30.200. V roce 2013 bylo zaznamenáno 29.423 vážných úrazů a v loňském roce 30.706, upřesnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Chlapci se zraní častěji než dívky, a to o 18,1 procenta. K úrazům nejčastěji dochází při dopravních nehodách, při různých pádech, ale také následkem popálení nejčastěji vroucí tekutinou. Průměrně nejvíc úrazů se ročně stane ve Středočeském kraji (3642) a v krajích Moravskoslezském (3393) a Jihomoravském (3038),“ řekl Dušek.

Ministr doplnil, že na podzim hodlá předložit novelu, kterou se do zákona zahrne národní zdravotní informační systém. Norma by také měla umožnit, aby se pro mapování úrazů začala využívat data zdravotních pojišťoven. „Jsme přesvědčeni, že právě u úrazů, v kombinaci s národním registrem úrazů, budeme mít velmi přesná data a budeme schopni veřejnosti říci ještě detailněji, kde je třeba si dát pozor,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?