Nemocnice díky elektronickým aukcím šetří

18. 8. 2011 12:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Využívání elektronických aukcí při nákupech léků, zdravotnického materiálu a přístrojů a rozdělování zakázek do menších celků v letošním roce v nemocnicích prudce narostlo. Zkušenosti fakultních nemocnic ukázaly, že tak lze ušetřit v průměru deset procent nákladů, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


„Oproti předchozím obdobím, kdy byly tyto nástroje postupně nasazovány, jsou patrné jasné výsledky a je jasně vidět, že celý systém umožňuje trvalé snižování nákladů. To je nyní v období stále přetrvávající ekonomické krize pro celý zdravotnický sektor velkým přínosem,“ uvedl.

Nemocnice začaly využívat elektronických aukcí ve větší míře s příchodem ekonomické krize. Požadavky zveřejňují na internetu s přesným zadáním podmínek, pak si z nabídek vybírají. Například v pražské Všeobecné fakultní nemocnici bylo od ledna do srpna na 89 výběrových řízení s využitím elektronické aukce s celkovou úsporou oproti předpokládané hodnotě téměř 26 milionů korun. To je necelých deset procent.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava bylo od roku 2006 na 338 elektronických aukcí v celkové hodnotě 716 milionů korun a s průměrnou úsporou 11,5 procenta. Ve Fakultní nemocnici Plzeň se loni podařilo u speciálního zdravotnického materiálu uspořit díky elektronickým aukcím přes 29 milionů korun, to je téměř 13 procent ceny zakázky.

Nákupy léků, zdravotnického materiálu a přístrojů tvoří zhruba třetinu výdajů nemocnic, asi polovina nákladů jde na platy.

Při nákupech léků, materiálu a přístrojů má nemocnicím pomáhat ceník referenčních cen, který ministerstvo připravuje. Nemocnice budou vědět, za kolik se běžně daný lék, materiál či přístroj v Česku nakupuje. Dostanou tak vodítko pro vyjednání ceny.

Elektronické aukce či rozdělování výběrových řízení do menších celků mají podle ministra omezit korupci. Ta podle Transparency International bere zdravotnictví ročně přes 27 miliard korun, resort spotřebuje 280 miliard.

Protikorupční strategie ve zdravotnictví platí od 1. února. Mimo jiné omezuje kongresovou turistiku lékařů za peníze firem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?