Nemocnice na Františku chystá změny, ušetří 20 milionů ročně

1. 7. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice na Františku zruší část lůžek interny a chirurgie, uzavře lůžkovou neurologii a v noci ambulantní příjem. Nová lůžka naopak přibudou na ortopedii, rehabilitaci a pro léčbu dlouhodobě nemocných. ČTK o tom informovala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.


Městská část jako zřizovatel nemocnice chce ušetřit 20 milionů korun ročně.

„Přesto, že v průběhu posledních let došlo k značným úsporám, nedošlo ke snížení dotací ze strany městské části, protože vzniklé úspory stačily pokrýt pouze klesající úhrady pojišťoven za péči vzniklé novou úhradovou vyhláškou a zákonné zvyšování platů personálu,“ uvedla mluvčí. Městská část letos dotuje nemocnici 34,6 milionu korun.

Nemocnice podle usnesení, které schválili zastupitelé, plánuje o 20 lůžek snížit kapacitu interny, o 15 chirurgie a úplně uzavřít lůžkovou část neurologie. Naopak přibýt by měla lůžková rehabilitace s 21 lůžky, 34 míst pro léčbu dlouhodobě nemocných a pět lůžek na ortopedii.

Nemocnice chce ušetřit také na nočním provozu ambulance, od 22:00 od 7:00 bude uzavřený. „Noční ambulance byla residenty vyhledávána jen výjimečně, namísto toho byla zneužívána jako nejbližší místo pro svoz osob pod vlivem návykových látek po naplnění kapacity záchytné stanice, na což nemocnice není adekvátně vybavena,“ vysvětlila mluvčí.

Návrhy na reorganizaci oddělení nemocnice předloží zdravotním pojišťovnám při jednání o nových smlouvách pro rok 2016. Nemocnice Na Františku je jedinou pražskou nemocnicí, kterou zřizuje městská část. Dlouhodobě se potýká s finančními i personálními problémy a Praha 1 ji musí dotovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?