Nemocnice nemá peníze. Odmítá pacienty s roztroušenou sklerózou, jsou "drazí"

30. 6. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice začínají omezovat nákladnou biologickou léčbu. Náklady na drahé diagnózy stále rostou, pohybují se ve stovkách milionů korun, ale pojišťovny požadují menší výdaje. Pacienti přitom potřebují léčbu co nejdříve.


Dostat se v těchto dnech do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze s roztroušenou sklerózou je zvláštní zážitek. Lékaři pacientům sice řeknou, že by potřebovali léky, ale nedají jim je.

Jak zjistily HN, již od dubna tady totiž do specializovaného centra nikoho nového nepřijímají. A to ani v případě, kdy lékaři rozhodnou, že je to nutné.

„Máme to zakázáno. Vyčerpali jsme rozpočet, další není s pojišťovnou dojednán, takže je vyhlášen stop stav,“ potvrdila neuroložka Dana Horáková.

Třiatřicet lidí čeká na léky

V praxi tak dochází na to, co HN před časem popsaly: nemocnice omezují nákladnou biologickou léčbu, protože jim pojišťovny letos většinou zaplatí jen tolik jako v roce 2009, kdy měly pacientů podstatně méně než dnes.

Náklady na drahé diagnózy totiž stále rostou. Zatímco v roce 2007 za ně Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaplatila 376 milionů, před dvěma lety to už bylo 906 milionů korun.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?