Nemocnice potřebují vyměnit lůžka, Hodonínu pomohla sbírka

13. 8. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Jihomoravském kraji potřebují obměnit lůžka, nemají však na to peníze. Hodonínská nemocnice vyřešila situaci veřejnou sbírkou, v níž postupně nashromáždila přes půl milionu korun. Díky tomu mohla vyměnit 170 lůžek z celkových 200.


ČTK to řekla ředitelka nemocnice Věra Dostálová. Nemocnice chce oslovit s žádostí o dar okolní firmy, aby mohla vyměnit zbylých 30 lůžek.

Problémy s penězi na obměnu lůžek mají i jiné nemocnice v kraji, které se snaží měnit alespoň část postelí.

„Při stávající úrovni financování českého zdravotnictví je nutné ušetřené peníze z vlastních zdrojů a dotací od zřizovatele investovat především do obnovy zdravotnických přístrojů tak, aby byla poskytovaná zdravotní péče stále na stoprocentní úrovni,“ řekla Dostálová.

Podle ní pak nezbývají peníze na méně důležité vybavení, jako jsou například lůžka. „Peníze nám na jejich obměnu dlouhodobě chyběly, a proto jsme v minulosti uspořádali sbírku,“ vysvětlila Dostálová.

Do sbírky postupně přispěly spádové obce a některé firmy. Další společnosti chce nemocnice oslovit. „Věříme, že přízeň dárců bude pokračovat. Chceme obměnit 12 lůžek na chirurgii, sedm na interním oddělení, deset na hemodialýze a jedno speciální lůžko na anesteziologicko-resuscitačním oddělení,“ dodala Dostálová.

Podobně jsou na tom s lůžky i jiné nemocnice. „Na dostatečnou obměnu lůžek na standardních odděleních nám v současné době nezbývají peníze. V příštím roce se proto vedení rozhodlo finanční prostředky vyčlenit a část vyměnit,“ řekla ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Zařízení má přes 1900 lůžek a obměnu potřebují stovky z nich.

Obnovu potřebuje i kyjovská nemocnice. „Máme zhruba 500 lůžek. Od začátku roku 2013 jsme obměnili kolem stovky, ale je to nekonečný koloběh. Sotva skončíme, už můžeme začít znovu,“ sdělila ČTK ředitelka kyjovské nemocnice Danuše Křiváková. Podle ní se cena pohybuje různě v desítkách tisíc korun, záleží na tom, jak kvalitní lůžko je, k čemu má sloužit a co vše nabízí.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má přes 900 lůžek. „Vyměnit potřebuje okolo 300. Naposledy jsme loni obměnili asi 240 kusů,“ informovala asistentka ředitele Petra Veselá.

Dobrá situace je naopak v blanenské nemocnici, kde mají podle mluvčí Kateřiny Ostré nejstarší lůžko z roku 2010.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?