Nemocnice Prostějov pořídila nový rentgen za 14 milionů korun

29. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nižší dávky rentgenového záření, přesnější zobrazení útrob lidského těla a vyšší spolehlivost má nový víceúčelový rentgenový přístroj, který za 14 milionů korun pořídila Nemocnice Prostějov.

Využít jej mohou pacienti nemocnice napříč odděleními, ale i všichni lidé, které pošle na vyšetření praktický lékař či specialista, sdělil ČTK primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Prostějov Martin Folprecht.

„Velkou výhodou nové skiagraficko-skiaskopické sklopné stěny je také celkové urychlení a usnadnění vyšetření. Digitální obraz je velice přesný, což umožňuje snazší diagnostiku, navíc jeho pořízení netrvá více než dvě vteřiny, což je příjemné pro pacienty i zdravotnický personál,“ uvedl Folprecht.

Digitální snímek nebo videonahrávka je ihned zanesena do počítačového systému nemocnice, takže všichni lékaři, kteří se podílejí na vyšetření pacienta, ji mají k dispozici.

S pomocí nového přístroje můžou lékaři prostějovské nemocnice vyšetřovat například jícen, žaludek, střeva nebo cévy. Kromě vyšetření a stanovení diagnózy lze navíc nový rentgenový přístroj využít také k některým zákrokům, jako je například odstranění kamínku v žlučových cestách.

Folprecht odhadl, že ročně bude na nové skiagraficko-skiaskopické stěně vyšetřeno zhruba 600 až 700 pacientů z Prostějovska a širokého okolí.

Radiodiagnostické přístroje postupně modernizují také ostatní nemocnice v Olomouckém kraji. Například Nemocnice Přerov nedávno otevřela opravený pavilon radiodiagnostiky, jehož rekonstrukce stála 80 milionů korun. Nové přístroje umožní výrazně rychlejší zhotovení rentgenových snímků i jejich lepší studium a snazší archivaci.

Nemocnici v Prostějově má spolu se zdravotnickými zařízeními v Přerově a Šternberku v dlouhodobém pronájmu od kraje společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?