Nemocnice v České Lípě bude dětem ukládat vzpomínky do kufříku

21. 2. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Kufříky se vzpomínkami na první dny svého života dostanou v nemocnici v České Lípě děti, jichž se biologičtí rodiče z nějakého důvodu po narození vzdali.


Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa se jako první v Libereckém kraji zapojila do charitativního projektu Život v kufříku, který má odloženým dětem v budoucnu pomoci při hledání vlastní identity. Včera to řekla mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Loni tam na svět přivedli 1105 dětí. „K adopci jich šlo sedm,“ doplnila Amrichová. Zatímco děti vyrůstající v bezpečí vlastních rodin svou minulost znají, odložené děti tuto příležitost často nemají. Mohly zažít změnu rodiny, sociálních pracovníků, domova i okolí a jejich minulost může být zapomenuta a ztracena. To má často negativní vliv na vytváření jejich identity. A právě v tom mají kufříky pomoci.

Od Nadačního fondu La Vida Loca získala zatím českolipská nemocnice deset kufříků a také tiskárnu na pořizování fotografií. Sestry budou podle Amrichové do kufříků ukládat nejdůležitější informace o prvních dnech narození miminka a také různé suvenýry, jako vzpomínku na jejich pobyt v českolipské nemocnici.

„Informace o pečujících a láskyplných náručích, to vše je evidováno spolu s fotkami v těchto kufřících. Obsahují i ručně vyrobené hračky, pletený obleček, dudlík, lahvičku, fotoalbum a památníček,“ popsala obsah malého zavazadla spoluzakladatelka fondu Iva Říhová.

Shromáždění faktů o době i o lidech, kteří jsou s obdobím po narození spojeni, pomůže podle předsedkyně správy fondu Martiny Opava dětem přijmout minulost a vykročit do budoucnosti. „Proto velmi děkujeme sestřičkám, které pečují o tyto miminka a pečlivě zaznamenávají všechny údaje o jejich prvních dnech,“ dodala. V celé zemi se už do projektu zapojilo 24 nemocnic.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?