Nemocnice v Českých Budějovicích zažije do pěti let akci "kulový blesk"

23. 9. 2013 7:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice chce přibližně v horizontu pěti let přesunout všechna svá pracoviště do jednoho komplexu. Její oddělení se nyní nacházejí ve dvou částech, které od sebe dělí několik stovek metrů. Všechna pracoviště by v budoucnosti měla být v takzvaném horním areálu v ulici Boženy Němcové. Definitivně by tak zanikl dolní areál, který v minulosti rovněž fungoval jako vojenská nemocnice. ČTK o záměru informoval místopředseda představenstva českobudějovické nemocnice Jaroslav Novák.


Změny ve struktuře největšího zdravotnického zařízení už začaly před několika dny. „Například kožní ambulance se přesunula z dolního areálu do horního,“ uvedl Novák.

Důvodem pro opuštění objektů bývalé vojenské nemocnice je prý i ekonomický aspekt. Náklady na provoz dolního areálu jsou prý relativně vysoké. „Například v horním areálu máme vrt a vlastní vodu. Ale v dolním areálu jsme napojeni na městský řad a za vodu platíme,“ uvedl Novák.

Dodal, že sloučením provozu do jednoho areálu bude hlavně pro pacienty mnohem výhodnější. Nyní se stávalo, že někdy museli kvůli různým vyšetřením přecházet z jednoho komplexu do druhého, což prý bylo hlavně pro seniory namáhavé. „Chceme mít v budoucnosti jeden areál, který by se dal přejít takzvaně suchou nohou. To znamená, aby všechny objekty byly mezi sebou spojené,“ uvedl Bláha. Navazování mezi jednotlivými budovami mají zajistit podzemní chodby nebo spojovací chodby ve vyšších patrech.

V dolním areálu nemocnice se například nachází psychiatrie, část oddělení následné péče nebo oddělení ušní, nosní a krční. Areál patří Jihočeskému kraji, který o záměru nemocnice ví. „O dalším osudu dolního areálu se teprve bude rozhodovat,“ řekl ČTK vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu Petr Studenovský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?