Nemocnice v Turnově chystá rekonstrukci pavilonu za 80 mil. Kč

13. 8. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Modernizaci bývalého dětského pavilonu za zhruba 80 milionů korun chce ještě letos zahájit Panochova nemocnice v Turnově. Práce potrvají zhruba rok, po dokončení sem přemístí lůžka následné péče. ČTK to v pátek oznámil ředitel nemocnice Tomáš Sláma.


„Očekáváme, že začneme na podzim. Když budou průtahy s výběrovým řízením, tak v zimě nebo nejpozději zjara příštího roku,“ uvedl Sláma.

Bývalý dětský pavilon podle něj potřebuje kompletní rekonstrukci. „Nové budou všechny energetické sítě i vnitřní uspořádání budovy,“ řekl. V pavilonu zruší nevyhovující centrální schodiště, opraví střechu i zateplí fasádu. „Postavíme také přístavbu s výtahy a propojovací chodbu s hlavní nemocnicí, aby pacient mohl být suchou nohou transportován na vyšetření,“ doplnil ředitel nemocnice.

Do opraveného pavilonu podle něj přemístí lůžka následné péče včetně rehabilitace. Volné prostory v hlavní budově umožní nemocnici zřídit jednotku jednodenní chirurgie. Další změny jsou podle Slámy závislé na tom, zda se dohodnou na spolupráci s libereckou nemocnicí nebo společností Mediterra, která v Česku provozuje čtyři nemocnice. Podle ředitele turnovské nemocnice chtějí jednání uzavřít do konce letošního roku.

Místostarosta města Jaromír Pekař (ODS) již dříve uvedl, že Mediterra nabízí investici do 300 milionů korun a liberecká nemocnice spolupráci v provádění výkonů jednodenní chirurgie. V případě dohody by do Turnova zřejmě přemístila i některá lůžka následné péče.

Rekonstrukci dětského pavilonu zaplatí nemocnice částečně z evropské dotace, z Regionálního operačního programu získala 25 milionů korun.

Nemocnici v Turnově se 179 lůžky akutní a následné péče vlastní město. Loni v Turnově přijali zhruba 6000 pacientů a uskutečnili přes 2700 operací, což je nejvíce v historii nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?