Nemocnice v U. Hradišti stěhuje pacienty do centrálního objektu

27. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťská nemocnice začala stěhovat pacienty a ambulance chirurgických oborů do nového centrálního objektu. Budovu za 470 milionů korun slavnostně otevřela 10. října, zahájení kompletního provozu je plánováno na první listopadový den.


V důsledku stěhování byly omezeny plánované operace, ty akutní se budou provádět bez omezení, řekla ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Do nového objektu se stěhuje chirurgie, ortopedie, traumatologie, urologie, ARO, jednotka intenzivní péče, následná intenzivní péče, oční oddělení, ORL a centrální sterilizace. Pacienti na standardních lůžkách a z jednotky intenzivní péče se budou přesouvat průběžně, jako poslední pacienti ARO, následné intenzivní péče a neurologické JIP.

„Provoz ambulancí nebude v běžných ordinačních hodinách nijak omezen,“ uvedla mluvčí. Stěhování ambulancí bylo naplánováno až po dnešním ukončení běžného provozu a o víkendu. „Výjimkou je traumatologická ambulance, která funguje nepřetržitě a začne se stěhovat za provozu v neděli,“ podotkla Lipovská. Všechny ambulance začnou fungovat v prvním podlaží nového objektu v pondělí ráno. Ve stejné době by se měla otevřít nemocniční lékárna.

Stavba centrálního pavilonu stála 400 milionů korun, nemocnice si na ni vzala úvěr, který bude splácet 20 let. Vybavení v hodnotě 70 milionů financovala nemocnice sama, Zlínský kraj coby zřizovatel zaplatil 105 milionů korun za novou infrastrukturu. V pětipodlažní budově je 120 standardních a 28 akutních lůžek. Pracovat tam bude 72 lékařů a 320 zdravotníků. Sdružení několika oddělení do jednoho objetu je podle ředitele nemocnice Petra Sládka komfortnější pro pacienty i lékaře. Oddělení doposud využívala staré budovy, které už nevyhovovaly.

Nový objekt nahradil budovu z roku 1928, která sloužila nejdříve jako interna, poté jako porodnice. Nejstarší budova nemocničního areálu byla zbořena v roce 2011, stavba centrálního objektu začala v červenci 2012.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?