Nemocnici čeká zeštíhlování. Otázkou je, jak velké

8. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení nemocnice v Karviné-Ráji čeká řada diskusí s primáři jednotlivých oddělení na téma, jak ušetřit, kde zredukovat počet lůžek. Zřizovatel nemocnice totiž chystá restrukturalizaci a optimalizaci provozu všech krajských nemocnic, karvinsko-orlovskou a havířovskou nevyjímaje.


Kraj si dokonce nechal zpracovat analýzu poradenskou firmou RGM Medical, která konkrétně v Orlové a Karviné navrhuje uzavření a přesun některých oddělení v trojúhelníku Karviná - Orlová - Havířov.

Za „oběť“ úsporným opatřením by podle tohoto návrhu měly padnout například plicní oddělení v Karviné, chirurgie v Orlové. Ortopedické oddělení se doporučuje přesunout z Orlové do Havířova.

Management nemocnice v Karviné-Ráji ani lidé z vedení orlovské radnice s tím však nesouhlasí. Zástupce kraje mluví o kompromisu. „Optimalizace ano, ale rozhodně nemůžeme podléhat ekonomickým tlakům,“ říká náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM). V případě orlovské nemocnice totiž auditoři z RGM Medical navrhují postupné utlumení akutní péče a specializaci nemocnice na ošetřovatelskou péči a rehabilitaci.

Ředitel Nemocnice v Karviné-Ráji Petr Kovařík souhlasí s tím, že redukce lůžek je potřebná. S návrhem firmy RGM Medical však souhlasí jen z 80 procent. „Výhrady mám v případě navrhovaného rušení očního oddělení, orlovské chirurgie a přesunu ortopedie z Orlové do Havířova. Tyto návrhy považuji za naprosto irelevantní,“ tvrdí Kovařík.

Každopádně souhlasí s potřebou redukce určitého počtu lůžek. „Ovšem zatím bych byl v konkrétním počtu, a hlavně oddělení opatrný. Chci všechno prodiskutovat s primáři,“ dodal ředitel nemocnice. Lékařský náměstek nemocnice Radek Sušil považuje výsledky analýzy, o které se kraj chce opřít, za administrativní model neschopný praktické realizace.

„Analýza vznikla od stolu a její autoři nebrali v úvahu regionální poměry a význam jednotlivých pracovišť. Je to systém, jehož cílem jsou maximální úspory. Dopady na pacienty, ale i samotné zdravotníky však neřeší,“ tvrdí Sušil.

„Například mi připadá nesmyslné rušit, popř. dělit a částečně přesouvat oční oddělení, které má v Karviné dlouho tradici a hlavně obrovské perspektivy. Máme rozpracovány projekty na takové úrovni, že by se toto pracoviště mohlo stát jedním ze dvou unikátních ve svém oboru v celé republice,“ dodal Radek Sušil.

Naopak řediteli havířovské nemocnice Janu Ferencovi se například možnost přestěhování ortopedie z Orlové do Havířova zamlouvá. „Proč v Orlové opravovat operační sály, když tady jich máme osm, z toho většinu nevyužitých? Také máme u nás v Havířově perfektní podmínky pro interní péči. Restrukturalizace a optimalizace lůžek je cesta, jak zajistit, aby krajské nemocnice obecně byly alespoň na nule,“ tvrdí Jan Ferenc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?