Nemocnici přibudou nová lůžka

24. 8. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Oddělení následné péče v Rychnově nad Kněžnou se dočká nového kabátu. Rekonstruují se i toalety a sociální zařízení.


Pacienti, kteří se budou zotavovat na oddělení následné péče v Oblastní nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, se v říjnu dočkají jistě příjemnějšího prostředí a také více spolubydlících. A to díky rekonstrukci, která začala zhruba před třemi týdny a která potrvá až do konce září. Na oddělení totiž od října přibude patnáct nových lůžek a celkově se zpříjemní a zkvalitní prostředí na nemocničních pokojích i zázemí pro zdravotníky.

„Na lůžkách následné péče se zotavují pacienti po chirurgických a ortopedických zákrocích či hospitalizaci na interním oddělení. Probíhající oprava celkově zvýší komfort pro pacienty i personál. Kapacita oddělení se zvýší na čtyřicet tři lůžek. V rámci rekonstrukce se opraví také toalety a sociální zařízení,“ vysvětlil Luboš Mottl, ředitel nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Přestavba oddělení se odehrává za normálního provozu, jenom byla snížena lůžková kapacita. Pacienti však nejsou nijak omezeni, pouze je může částečně rušit klasický stavební ruch.

Špitál přestaví oddělení následné a rehabilitační péče, nově vznikne také lékárna a modernizace čeká náhradní generátory, jež pomalu dosluhují.

„Stavební práce však nebudou probíhat celé tři měsíce, v nejbližší době je vystřídají odborní řemeslníci jako obkladači či malíři,“ řekl ředitel nemocnice Luboš Mottl, který dodává, že přestože je období dovolených a neustále se na něco čeká, do konce září by mělo být hotovo.

Přestavba tak vyjde na zhruba dva miliony korun, protože se nejedná pouze o přidání lůžek a rekonstrukci sociálního zařízení. S těmito opravami souvisí i potřeba nové elektroinstalace, rozvody medicinálních plynů , pacientské dorozumívací zařízení či nové odpady a přestavba celého suterénu, protože se jedná o již poměrně starou budovu. „Veškeré úpravy, které děláme, musí být samozřejmě v souladu se všemi předpisy pro provozování tohoto typu zdravotní péče,“ uvedl Mottl. Celou částku zaplatí zřizovatel Královéhradecký kraj.

V současné době se také staví lékárna, která by měla pacientům začít sloužit od září. Ta vzniká přestavbou bývalého bufetu v sousedství nemocniční vrátnice. „Žádné zpoždění neočekáváme, nyní jsme asi v polovině, kdy se mění okna. Na devadesát devět procent bude termín dodržen,“ řekl Mottl.

Nemocnice nyní také modernizuje generátory náhradních zdrojů elektrické energie. Jedná se o jejich částečnou výměnu, protože ty stávající jsou nedostatečné. „Nynější dieselagregát je starý patnáct let a jeho výkonná kapacita by nemusela být do budoucna již dostatečná“ vysvětlil Mottl.

Žádné další opravy už letos v areálu neplánují. Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou nabízí svým pacientům necelé tři stovky lůžek a zaměstnává čtyři sta padesát devět lidí. Spádová oblast rychnovské nemocnice činí až devadesát tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?