Nemocných chřipkou ve Zlínském kraji za týden přibylo

21. 1. 2019 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidí s akutními respiračními onemocněními ve Zlínském kraji mírně ubylo, stůně 1292 ze 100.000 obyvatel, což je o tři procenta méně než před týdnem. Přibylo však nemocných chřipkou, bylo jich 41 ze 100.000 obyvatel. Nárůst proti minulému týdnu činí 128 procent, řekla  vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Vlasta Fojtíková.


"Epidemiologická situace ve Zlínském kraji je stále na neepidemické úrovni, ale začíná stoupat podíl jednotlivých případů chřipky. Identická situace je v celé České republice. Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková onemocnění v České republice cirkulace chřipky jednoznačně narůstá, u ambulantně ošetřených pacientů je však dosud v menšině," uvedla Fojtíková.

Počet nemocných chřipkou by se však měl zvyšovat. "Nástup epidemie může být v jednotlivých okresech Zlínského kraje rozdílný s posunem několika týdnů, ale předpokládáme, že bychom epidemii mohli očekávat v únoru," uvedla Fojtíková. V kraji je zatím evidován jeden závažný případ onemocnění chřipkou, minulou zimu bylo v kraji deset závažných případů chřipky, na následky onemocnění zemřeli dva lidé.

Nejvyšší nemocnost je nyní u dětí do pěti let věku, stůně jich 3250 ze 100.000 obyvatel. Nejvíce nemocných je na Zlínsku, respirační onemocnění tam trápí 1640 lidí ze 100.000. Nejméně nemocných je na Vsetínsku, a to 942 ze 100.000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?