Nemůžeme podléhat ekonomickým tlakům, říká náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný

8. 3. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost RGM Medical zpracovala pro kraj analýzu stavu krajských nemocnic, ze které vyplývá, že je nadbytek lůžek a bylo by vhodné provést restrukturalizaci a optimalizaci lůžek a vůbec ekonomického provozu nemocnic.


Pro orlovskou nemocnici, jež je součástí Nemocnice Karviná-Ráj, auditoři navrhují postupný útlum akutní péče a postupnou transformaci na péči následnou, ošetřovatelskou a rehabilitační.

Jak se k celé věci staví kraj, jsme se zeptali náměstka hejtmana pro zdravotnictví Karla Konečného.

Hrozí tedy skutečně Orlové zánik nemocnice, která by poskytovala obyvatelům města a blízkého okolí akutní péči?

„Především chci zdůraznit, že jde pouze o návrh auditorské firmy, která zjišťovala, jak jsou na tom krajské nemocnice z hlediska ekonomického a provozního. Kraj si rozhodně nemůže dovolit ohrozit dostupnost zdravotnické péče a o toto bych se při předpovědích dalšího vývoje opíral.“

Znamená to, že se Orlované nemusejí obávat, že by „jejich“ nemocnice zanikla? Tedy, že se nestane, že je v případě úrazu, kolapsu či infarktu nebudou sanity vozit do Karviné nebo Havířova?

„Takové obavy jsou přinejmenším předčasné. Při budoucím rozhodování o osudu konkrétně orlovské nemocnice bude hodně záležet na výsledcích restrukturalizace krajských zdravotnických zařízení obecně.
Dnes vám opravdu nikdo neřekne, co se stane konkrétně s orlovskou nemocnicí. Návrh nějakého auditora je jedna věc a rozhodnutí zřizovatele druhá. My rozhodně nemůžeme podléhat ekonomickým tlakům, byť samozřejmě chceme provést restrukturalizaci, ke které nás tlačí nedostatek jednak peněz na investice, ale také samy zdravotní pojišťovny, které rovněž z úsporných důvodů nechtějí nasmlouvat tolik lůžek, kolik jich dnes v krajských nemocnicích máme. Z toho tedy jasně plyne, že restrukturalizace ano, ale těžko být dnes konkrétní.“

Zástupci města samozřejmě s obavami sledují dění kolem nemocnice a netají se tím, že bude-li to situace vyžadovat, požádají opět kraj o převod nemocnice do majetku města. Jak se vy díváte na tuto variantu?

„Samozřejmě, je to alternativa, i když podle mne ne příliš dobrá. Máme tady v regionu několik příkladů, kdy si město vzalo pod „svá křídla“ skomírající nemocnici, ale podívejme se, jaké spektrum péče tato zařízení dnes nabízejí? Bohumín, Český Těšín. Myslím si, že je lepší být součástí silného celku.“

O orlovské nemocnici se už řadu let mluví jako o vhodném kandidátovi na zařízení poskytující následnou a ošetřovatelskou péči. Přesně tak, jak to navrhuje auditorská firma. Takže?

„Opakuji, že nemůžeme podléhat ekonomickým tlakům a nemůžeme si dovolit ohrozit dostupnost akutní zdravotní péče. Při jednáních, která na toto téma povedeme v nejbližších týdnech a měsících, budou mít silné slovo také lékaři, takže v tuto chvíli bych se raději vyhnul jakýmkoli „zaručeným“ teoriím o tom, jak všechno dopadne.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?