Nepodceňujme prevenci chřipky

12. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podzim s sebou přináší nejenom nevlídné a sychravé počasí, ale často i invazi nepříjemných chřipek. Ne každý ale ví, že existují jistá pravidla prevence, jejichž dodržováním se můžeme vlastním úsilím pokusit této nepříjemné nemoci uniknout.


Onemocnění chřipkou je vysoce nakažlivé, přenáší se vzduchem - kašláním, kýcháním nebo obyčejným mluvením - proto je řadíme mezi kapénkové infekce. Jestliže na vás někdo virus takto „přivane“, onemocníte do jednoho až tří dnů!

Pak i vy začnete vylučovat virus sekretem dýchacích cest a nakazíte další lidi. Epidemie chřipky trvá čtyři až šest týdnů a onemocní jí 10 % až 20 % obyvatel. To se ale stává v situaci, kdy virus prodělal jen malé změny. V případě, že by se jednalo o „nový“ chřipkový virus po velké změně, bylo by procento postižených určitě několikanásobně větší.

Nejúčinnější prevencí je očkování

Skutečnost, zdali se chřipkou nakazíte, můžete do jisté míry ovlivnit i vy sami! Existuje totiž očkování. Očkovací látka se připravuje každý rok tak, aby byla účinná na takový virus chřipky, který se pravděpodobně bude vyskytovat v jednom konkrétním roce. Existuje pak velká řada výrobců očkovací látky - a tudíž i velká řada očkovacích látek.

Injekce se aplikuje do paže, buďto do předloktí, nebo do ramene, pod kůži. Zde je třeba mít na paměti, že je vhodné se nechat očkovat několik týdnů před předpokládaným výskytem chřipky, který bývá v našich podmínkách nejčastěji hned počátkem nového roku. Vedlejší účinky očkování jsou ve srovnání s chřipkou zcela zanedbatelné.

Může se objevit otok a bolestivost v místě očkování. Proto je vhodné očkovat praváky do levé ruky; přechodně se může objevit i vyšší teplota. U vybraných skupin obyvatel, jako jsou například zdravotníci, zaměstnanci dopravy a spojů, ozbrojených složek, chronicky nemocných (lidé s cukrovkou, s postižením srdce, ledvin nebo plic) hradí očkování pojišťovna.

V ostatních případech ho platí ten, kdo si jej vyžádá. Proto je důležité se o očkování poradit se svým lékařem. Není dnes ani výjimkou, že organizace poskytují svým zaměstnancům v rámci bonusů toto očkování zdarma.

Pravidla prevence

A jaké je riziko, že onemocníte každý rok? Bohužel relativně vysoké. Ten, kdo jeden rok chřipku prodělal, je proti ní imunní. Ale jen proti tomu viru, který jej nakazil. Do příštího roku se virus může změnit, což se také s největší pravděpodobností stane. Záleží jen na tom, jak ta změna bude veliká. To ovlivní tíži průběhu onemocnění při opakované infekci.

Mějte také na paměti, že vyjma očkování je možné se bránit proti chřipce dodržováním několika jednoduchých pravidel. V období zvýšeného výskytu chřipky omezte pobyt v uzavřených místnostech, kde se zdržuje větší počet lidí. Stejně tak omezte cestování v hromadných dopravních prostředcích či návštěvy kin a divadelních představení. V neposlední řadě, když už „to na vás přijde“, zalezte do postele s nějakou hezkou knížkou, buďte v klidu a popíjejte horký čaj s citronem.

Chřipka u dětí

Víme, že dítě do svého druhého roku života dostává několik očkovacích látek podle pravidelného očkovacího kalendáře, takže se rodiče často ptají, zda je vůbec další očkování vhodné a účinné?
Očkování proti chřipce je možné provádět i v dětském věku, podání očkovací látky je však možné dětem starším šesti měsíců.

O termínu očkování je vhodné se vždy poradit s příslušným dětským lékařem, neboť mohou nastat situace, kdy by očkování proti chřipce mohlo kolidovat s jinými běžnými očkováními. Vakcinace proti chřipce je vhodná zejména pro děti nějak oslabené - například s některými vrozenými vadami či chronickým onemocněním.

Rodiče se rovněž velmi často zajímají, zda očkování nemůže dětskému organismu ublížit? Očkovací látkou je inaktivovaný štěpený virus, jehož kmen byl pro následující chřipkovou sezonu doporučen Světovou zdravotnickou organizací (pro severní polokouli) pro konkrétní chřipkovou sezonu. Chřipkové viry totiž mají schopnost se měnit a každý rok se objevuje jiný virový kmen.

Z tohoto důvodu je ochrana před chřipkou po očkování limitována pouze jedním rokem a další rok je nutné očkování opakovat vakcínou aktuálního složení. Očkování nemá vedlejší účinky a prakticky není možné dítěti ublížit.

Z výše uvedených důvodů je třeba si uvědomit, že očkovací látka může v některých případech selhávat, neboť je třeba zaměřena na 3 až 4 kmeny chřipky a zrovna propukne epidemie kmenu, který není běžný. K reakcím na očkování však může i přesto dojít, jsou to reakce známé i z jiných druhů očkování - zarudnutí v místě vpichu, otok nebo bolestivost.

Jaké léky můžete použít?

Člověk, který už chřipku má, musí být izolován od svého okolí, jinak může nakazit desítky, ba stovky lidí. Zůstat tři až pět dní doma se tak rozhodně vyplatí. Léky vhodné k léčbě jsou paralen nebo aspirin a klid na lůžku. Lékaři doporučují při chřipce zvlhčovat vzduch a nemít v ložnici více než 20 stupňů Celsia. Samozřejmostí je dostatečně pít a jíst lehkou stravu, která by neměla být bohatá na tuky.

Antibiotika nejsou léky proti chřipce ani jiné virové nákaze. Mají smysl teprve při komplikacích, které způsobují bakterie. Mnozí lékaři, zejména u starších osob, se takzvaně sichrují a raději jim antibiotika při chřipce předepisují, protože se obávají nejrůznějších, hlavně plicních komplikací.

Jako jistou prevenci je možné podávat dostatek vitaminů zejména skupiny C, dávkování je však třeba volit umírněně, neboť vysoké dávky vitaminu C mohou organismus i poškozovat, navíc organismus sám si z přijatého množství vitaminu C vstřebá v zažívacím traktu jen potřebné množství a zbytek se vyloučí močí. Prevencí je i otužování.

Nepodceňujme ani rady našich babiček. Řekly by vám, že při chřipce pomáhají i obklady s bezinkovým octem na zápěstí, krk a hlavu, ulevují i chladné zábaly. Osvědčilo se rovněž nevečeřet a nezatěžovat trávením organismus, který bojuje s infekcí. Dvě velká jablka denně, větší pomeranč nebo grep by měly pokrýt doporučenou denní dávku 80 mg vitaminu C. V době chřipky jeho potřeba stoupá, a tak se vyplatí přidat papriky, kiwi, citrony či zelí.

Možné komplikace nachlazení

O tom, že chřipku nelze v žádném případě podceňovat, svědčí fakt, že nachlazení může být prodlouženo četnými komplikacemi. U lidí s astmatem může virová infekce vyvolat astmatický záchvat. U některých lidí se zase může rozvinout zánět středního ucha nebo zánět dutin, tedy nemoci, v jejichž pozadí stojí bakteriální infekce.

Nejnebezpečnější a nejméně příjemná komplikace nachlazení nastává v případě, kdy bakterie infikují průdušky nebo plíce. V tuto chvíli by lidé měli zvláště dbát na hygienu. Především bychom si měli často mýt ruce, kýchat a kašlat bychom měli jen do kapesníčků, nikoli „do okolí“.

Jak se preventivně bránit?

Každý, kdo si chřipku protrpěl, se ptá, jestli se jí lze nějak preventivně bránit?
Otužováním, včetně lehkého oblékání a dostatečného větrání místností. I v mrazech postačí zhruba tři vrstvy oblečení, ne víc.

Dostatečný příjem vitaminů, zejména vitaminu C, který je v ovoci, a dále tekutin, tedy vypít denně nejméně 2,5 až 3 litry tekutin.
„Tajným“ tipem jsou také enzymy. Některé enzymy v našem těle totiž pomáhají zajišťovat rovnováhu a fungování imunity. Podáváním těchto příslušných enzymů zvenčí (například lék Wobenzym) účinně podpoříme svůj obranný systém.

Dodržování zdravého způsobu života, což znamená nejen zdravě jíst, ale i sportovat, alespoň 4x týdně ujít pro své zdraví nejméně deset tisíc kroků, což u dospělého muže je přibližně 8,5 km a u ženy 6,5 km.
V případě prvních příznaků onemocnění omezit styk s okolím, nenavštěvovat zařízení, kde se pohybuje více osob, například kina, divadla.
Používat kapesník při kašli a kýchání anebo roušku. Ta je naprosto nutná, jestliže je v rodině malé dítě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?