Nesahejte nám na nemocnici, bouří se lidé v Žatci a okolí

18. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
S velkým odhodláním a razancí se za "svou" nemocnici postavili lidé v Žatci i okolí. Nechtějí věřit, že by se plán pojišťoven na zrušení gynekologie s porodnicí a dětského oddělení mohl stát skutečností.


„Tohle snad už opravdu nemyslí vážně,“ rozčiluje se čtenářka Deníku v internetové diskuzi ke článku, ve kterém náš list informoval o možných plánech zdravotních pojišťoven nepodepsat od roku 2013 smlouvu na péči pro dvě oddělení v žatecké nemocnici. Fakticky by to znamenalo jejich konec.

Pojišťovny tvrdí, že se jedná jen o jeden z možných scénářů, ale vedení nemocnice, města i veřejnost mají obavy. Všichni chtějí za nemocnici a její fungování v nezměněné podobě tvrdě bojovat. „Že není obložnost lůžek? Když jsem letos rodila, bylo narváno, totéž dětské oddělení. Kam budeme s dětmi jezdit? Do Prahy?“ ptá se ironicky další maminka, kterou plány zdravotních pojišťoven pobouřily.

„Hanba pojišťovnám. Likvidovat fungující nemocnici,“ nebo „Štve mě přístup pojišťoven,“ takové výroky padají v diskuzích na hlavy vedení zdravotních pojišťoven. Lidé jsou připraveni podepisovat petice, zvažují i další nátlakové akce.

„Nechce se mi tomu ani věřit! Tohle je neskutečné! Jak někdo může jen uvažovat nad tím, že by zrušili jedinou plně funkční nemocnici v regionu? Kam jako budeme jezdit s dětmi? To je snad zlý sen! Naše nemocnice je věčně narvaná, že na odděleních není místo, a oni to chtějí zrušit,“ přidala se další maminka ze Žatecka.

Vedení Žatce i nemocnice slibuje veřejnosti, že se za zachování nemocnice v nezměněné podobě bude usilovně bít. A věří, že se to povede, že pojišťovny uznají, že žatecká nemocnice je plně funkční, vytížená, zajištěná odborně i finančně, že je pro pojišťovny levnější, než zdravotnická zařízení v okolí. Vedení žatecké nemocnice si za tím jednoznačně stojí.

„Nemocnice je jediná pro region s osmdesáti tisíci lidmi, je funkční a náš postoj je jasný. Budeme za nemocnici bojovat, čeká nás určitě série nelehkých jednání s pojišťovnami. Je nezbytné nemocnici udržet tak, jak je, tedy se čtyřmi plně fungujícími odděleními,“ stojí za nemocnicí Jan Novotný, žatecký místostarosta.

Ředitel nemocnice Čestmír Novák se snaží vyvrátit argumenty pojišťoven, tedy že ušetří a že je nemocnice málo vytížená. „Pacientů, zejména dětských, je tolik, že je občas nemáme ani kam dávat. Skutečně v některých případech se potýkáme i s nedostatkem lůžek. Po uzavření Loun jede naše nemocnice na sto procent, jsme plně vytíženi,“ říká.

A šetření? „Je to nesmysl, zrušením dvou oddělení v naší nemocnici se nic neušetří. Pacienti, a tím myslím i rodičky, budou přijati do jiných nemocnic, a zdravotní pojišťovny budou muset vykázanou péči stejně uhradit. A péče u nás je levnější než v okolních nemocnicích,“ pokračoval ve vyjádření pro Deník. Jednat se bude celý rok 2012. „Konečná rozhodnutí teprve padnou. Bude se o tom diskutovat. Nic není definitivní. Jsem přesvědčen, že obě oddělení uhájíme,“ ujistil veřejnost Novák.

Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny představily v minulých týdnech plán, který počítá s tím, že v rámci reformy zdravotnictví zruší od počátku roku 2013 až deset tisíc lůžek. Ušetřené peníze se mají projevit na kvalitě léčby.

Přes tisíc akutních lůžek zmizí ve fakultních nemocnicích, některé v krajských, na řadu ale určitě přijdou i lůžka v menších zdravotnických zařízeních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?