Novou soutěž na psychiatrii vyhlásí Pardubický kraj a nemocnice

21. 8. 2018 12:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou soutěž na výstavbu pavilonu psychiatrie v areálu Pardubické nemocnice vyhlásí společně Pardubický kraj a Nemocnice Pardubického kraje (NPK) jako vlastník zdravotnického zařízení. Současný tendr chce společnost zrušit kvůli podezření, že se účastníci výběrového řízení domluvili. V nové soutěži bude rozhodujícím kritériem nejen cena, ale i rychlost výstavby, řekl dnes na jednání krajského zastupitelstva hejtman Martin Netolický (ČSSD).


„Vzhledem k tomu, že se objevily obavy o dotaci, která nám byla přiznána z Integrovaného regionálního operačního programu a je poskytnuta do 30. června 2021 a délka výstavby má činit 24 měsíců, bude příští veřejná zakázka obsahovat i kritérium 20 procent váhy za dobu realizace díla,“ uvedl Netolický.

Hejtman minulý pátek uvedl, že dostal informaci, jaká bude nejnižší nabídková cena a kdo ji předloží. Tyto informace se při otvírání obálek potvrdily, proto se obrátil na policii. Domnívá se, že jde o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Hejtman dnes uvedl, že jej o možném nelegálním jednání informoval 14. srpna předseda dozorčí rady NPK Vítězslav Novohradský. Toho se ČTK v pondělí ani dnes opakovaně nepodařilo zastihnout na mobilním telefonu.

Vedení kraje i společnost NPK podaly trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na pletichy při veřejné soutěži. ČTK to potvrdil i mluvčí krajského ředitelství policie Petr Voldán s tím, že o právní kvalifikaci dosud nebylo rozhodnuto. Kraj vyslal do nemocnice kontrolu této i jiných veřejných zakázek společnosti NPK.

Podle mluvčí NPK Kateřiny Semrádové společnost zatím zpracovává odůvodnění zrušení veřejné zakázky. Seznam firem přihlášených do výběrového řízení nechtěla poskytnout před pravomocným ukončením veřejné zakázky. Hejtman uvedl, že v tendru se vyhodnocovaly nabídky pěti subjektů.

Obálky s nabídkami se otvíraly ve čtvrtek 16. srpna. Předpokládaná cena zakázky činila 223,5 milionu korun, nejnižší podaná nabídka byla 257,5 milionu korun. Vysoká cena je i jedním z formálních důvodů zrušení soutěže. Podle Netolického bude potřebné cenu stavby aktualizovat.

Společnost NPK dříve uvedla, že postupovala v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Projektovou dokumentaci předložila pro jistotu k prověření na ministerstvo pro místní rozvoj, které ji zkontrolovalo a doporučilo soutěž vyhlásit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?