O české zdravotníky má zájem katarská nemocnice

16. 11. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Po německých a rakouských nemocnicích projevila zájem o české zdravotníky také katarská nemocnice Al-Ahlí Hospital. Uspořádala v těchto dnech v Praze historicky první výběrové řízení, ve kterém nabídla uplatnění střednímu zdravotnickému personálu i lékařům.


Pohovory se zástupci nemocnice absolvovalo v pondělí a dnes 80 zdravotníků. Ti, kteří uspěli, odletí na přelomu února a března příštího roku za prací do Kataru.

„Uchazeči byli dobře připraveni, uspělo téměř 90 procent z nich,“ řekl dnes novinářům Martin Vrba, ředitel pro mezinárodní akvizice společnosti G5 Plus, která přípravné kurzy pořádala. Podmínkou přijetí do kurzu bylo úspěšně ukončené studium, přinejmenším 1,5 roku praxe v oboru a středně pokročilá angličtina.

Lékařské a zdravotnické odbory v nynější připomínkové akci Zůstáváme, splňte sliby o odchodu z Česka zatím nemluví, nevylučují ale, že přitvrdí, když vláda nesplní slib desetiprocentního navýšení platů všem zdravotníkům v nemocnicích v příštím roce. V protestní akci Děkujeme, odcházíme dala výpověď s platností k 1. březnu čtvrtina nemocničních lékařů. K nynější akci se připojily i sestry.

Al-Ahlí Hospital je v centru hlavního města Kataru Dauhá, otevřena byla v roce 2004 a má 250 lůžek. Pacienty zde nazývají hosty a prostředí odpovídá pětihvězdičkovému hotelu. Nemocnice je všeobecná, zahrnuje většinu medicínských oborů, provádí například i srdeční operace.

Náboráři hledali v Česku kromě sester také porodní asistentky, záchranáře a fyzioterapeuty. V seznamu žádaných odborností byli dietetik, rentgenolog, zubní sestra, dentální hygienistka, ortopedický technik a laboratorní technik.

Českým zdravotníkům slibovali náboráři atraktivní platové ohodnocení a zaměstnanecké benefity. Podle propagačního letáku se z nich mohou stát v krátké době milionáři. Za rok vydělají 1,2 milionu a k tomu 150 procentní příplatky za přesčasy. Nízké životní základy prý umožní uspořit až 80 procent této sumy. V Česku si lékař za stejnou dobu vydělá 720.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?