Očkování proti HPV bude plně hrazeno

26. 8. 2011 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci Výboru pro zdravotnictví se shodli na plné úhradě všech tří dávek vakcíny proti lidským papilomavirům, a to pro dívky mezi 13. a 14. rokem. Je to letos poprvé, kdy mezi poslanci zdravotního výboru došlo k úplné shodě napříč politickým spektrem.


Návrh je zakomponován do reformního balíku ministra zdravotnictví Leoše Hegera, o němž bude sněmovna jednat příští týden. Vzhledem k unikátní shodě poslanců napříč politickým spektrem je jeho schválení více než pravděpodobné.

Podle předsedy výboru Borise Šťastného (ODS) předcházela předložení pozměňujícího návrhu důkladná diskuse, po které následovala shoda celého grémia výboru pro zdravotnictví, tedy Borise Šťastného (ODS), Marka Šnajdra (ODS), Aleše Roztočila (TOP09), Jiřího Štětiny (VV), Soni Markové (KSČM) i Jaroslava Krákory (ČSSD).

„Navrhujeme, aby v zákoně 48 o veřejném zdravotním pojištění bylo doplněno, že zdravotní pojišťovny budou hradit očkování proti lidskému papilomaviru třemi dávkami očkovací látky, a to pro dívky, je-li jejich očkování zakončeno dovršením 14. roku,“ uvedl včera na výboru pozměňující návrh Šťastný.

Karcinom děložního čípku patří mezi nejčastější nádorová onemocnění postihující ženy a HPV vakcinace je z pohledu onkologů jedinečným způsobem, kterým lze předejít vzniku nejen rakoviny děložního čípku, ale i dalších onemocnění souvisejících s HPV. Poslanci proto návrh pokládají za významný krok v prevenci nádorových onemocnění v České republice.

Doposud si vakcínu, jejíž cena se pohybuje v řádech desítek tisíc korun, musí platit pacienti sami. Některé pojišťovny zatím přistoupily na částečnou úhradu, například ve formě hrazení třetí dávky očkovací látky.

Šťastný: Chceme vsadit na budoucnost

Podle Šťastného se v předchozích letech ukázalo, že je o očkování proti lidskému papilomaviru velký zájem. I z tohoto pohledu poslanci považují svůj pozměňující návrh za „velmi zajímavý pro celou společnost“ a věří, že zavedením HPV očkování sníží výskyt tohoto závažného onemocnění v následujících generacích.

„Tento návrh pokládáme za velmi zásadní pro přispění k prevenci nádorových onemocnění v České republice. Vy dobře víte, že rakovina děložního čípku patří k velmi závažným onemocněním. Dobře také víte, že tuto věc musí doplňovat účinný sreening mezi věkových skupinami žen, u kterých je tato vakcinace již neúčinná. Na druhou stranu chceme vsadit na budoucnost, a chceme proto u kohorty 13 a 14letých dívek, které ještě nezapočaly sexuální život, aby byla dostupnost tohoto očkování v ČR pokud možno maximální,“ vysvětlil Šťastný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?