Očkování proti HPV bude u sousedů zdarma

20. 8. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkovat děti ze 4. tříd proti lidskému papilomaviru (HPV) budou v Rakousku od února zdarma.


Asi 30 typů HPV může vyvolat změny buněk, mj. sliznice děložního hrdla, ale i hrtanu apod. Bez léčby se tyto buňky mohou někdy změnit v rakovinné. „Kolem očkování se v Rakousku vedly dlouhá léta vášnivé diskuse, protože bylo spojováno s neobjasněnými případy úmrtí,“ napsaly OÖN. „Kromě toho bylo sérum velmi drahé, rodiče museli za dítě platit kolem 600 eur.“

S vyšší dodávkou látky očekává ministerstvo zdravotnictví její nižší cenu. Momentálně je v zemi proočkovanost kolem dvou procent, zatímco třeba ve Rwandě, ale také ve Skotsku je proti HPV imunizováno více než 90% lidí. Rakousko chce dosáhnout téměř sto procent a být první zemí v Evropě, která toto očkování zaplatí dívkám i chlapcům, říká úřad ministra. Chce hradit očkování vždy jednomu ročníku, starším dětem je musejí zaplatit rodiče.

Podle odhadů se v Rakousku ročně vyskytne na 700 onemocnění vyvolaných HPV, kterým by bylo možno zabránit. Očkováním by mohl být výrazně snížen i dnešní počet částečně preventivních operací děložního hrdla. Jeho rakovině by prý mohlo v 70 procentech očkování zabránit.
VČesku je vakcína na předpis a zdravotní pojištění ji hra­

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?