Odpůrci ředitele sepsali petici

2. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na desítkách míst Kyjovska a Veselska lze podpisem podpořit snahy odpůrců ředitele kyjovské nemocnice.


Na desítkách míst Kyjovska i Veselska jsou už podpisové archy petice shrnující základní požadavky odpůrců ředitele kyjovské nemocnice Josefa Pejchla. Leží na obecních úřadech, v čekárnách lékařů či obchodech. Lidé mohou podpisem vyjádřit svou podporu. Nyní je petice nově i na internetu.

Až bude uzavřena, petiční výbor ji odešle hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi. „Ještě jsme se nerozhodli, jak dlouho podpisová akce bude trvat, zda jen v listopadu, nebo i déle,“ informovala lékařka Martina Hýžová, která figuruje v tříčlenném petičním výboru. Podle ní samozřejmě akce může okamžitě skončit v momentě, kdy přijde z úst kompetentních osob zásadní rozhodnutí.

Petice se šíří v době, kdy je v nemocnici velká kontrola, kterou tam poslalo krajské vedení. Současně krajské odbory prověřují námitky, které Pejchlovi odpůrci nedávno sepsali. Jak zjistil Hodonínský deník Rovnost, některým lidem to vadí. „Podpisový arch mám, ale nebudu ho dále distribuovat. Po návštěvě hejtmana Haška bylo uzavřeno něco jako příměří a nechci v této době jitřit emoce,“ uvedl například starosta Nechvalína Jaromír Brančík.

Jak vysvětlila Hýžová, petice se rozjela ještě před hejtmanovou návštěvou nemocnice, ne až po ní. Z důvodu načasování také lze už nyní říct, že část požadavků textu se podařilo splnit. „Jde o čtvrtý bod, ve kterém se mluví o zneužívání policie ke kriminalizaci názorových odpůrců. Podání trestních oznámení ze strany vedení nemocnice už hejtman řediteli při své návštěvě vytkl,“ objasnila lékařka. Jak navíc informoval ředitel nemocnice, policie případ odložila.

Další ze čtyř hlavních bodů petice už není třeba řešit vůbec. Jde v něm o rozvázání spolupráce s najatým tiskovým mluvčím Tomášem Zdechovským a jeho firmou Commservis. „Spolupráce skončila k poslednímu říjnovému dni,“ informoval ředitel. Jako důvod uvedl to, že v zařízení skončil krizový stav, při kterém bylo služeb mluvčího zapotřebí.

Podpisové archy se zatím plní různě. Ani na okraji regionu ale neplatí, že by lidi situace v kyjovské nemocnici nezajímala, přestože u svého doktora na podpisový arch nenarazili. Různorodá je situace na Ždánicku, které má spádovost na Brno. Například v Archlebově jsou archy hned na třech místech, v téměř sousedních Násedlovicích na dvou. Jedním z nich je obecní úřad.

Podpisů je tam ale zatím poskrovnu. Na druhou stranu v Ježově je zájem o podpisy obrovský. Lidé se podepisují na obecním úřadě necelé dva týdny a už plní třetí arch. Hlavním cílem odpůrců stále zůstává odvolání ředitele z funkce.

Pokud bude množství podpisů výrazné, může sehrát důležitou roli. Jak pro Hodonínský deník Rovnost uvedl hejtman Hašek, nebude se rozhodovat jen na základě výsledků oficiální kontroly. „Vezmu v úvahu také další informace a názory odborné i laické veřejnosti,“ uvedl hejtman, podle nějž bude na prvním místě při rozhodování zájem pacienta a kvalita péče v kyjovské nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?