ODS: Středočeský kraj vyčerpal peníze na dostavbu nemocnic

29. 6. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské hejtmanství podle ODS již vyčerpalo peníze z dvoumiliardového úvěru, který sjednalo minulé vedení kraje pro financování projektů na rekonstrukce nemocnic. Stavby prý ještě nejsou hotové a kraj je musí platit z jiných zdrojů.


Hejtman David Rath (ČSSD) ČTK řekl, že peníze z úvěru sloužily pouze na rekonstrukci kladenské a příbramské nemocnice, což zařídilo minulé vedení kraje z řad ODS. Tyto peníze tak podle něj byly vyčerpány. Ostatní stavby nemocnic kraj musí financovat z jiných zdrojů.

„Citlivě se vyvažovaly modernizace zařízení, provozní náklady, finanční možnosti nemocnic a kraje, zohledňovala se i blízkost pražských fakultních nemocnic. Dvě miliardy úvěru měly vše zajistit po finanční stránce. Teď jsou pravděpodobně pryč, ale nemocnice hotové nejsou,“ uvedl předseda středočeské ODS Petr Bendl.

Podle něj navíc sociálnědemokratické vedení kraje změnilo podobu projektů, takže konečné náklady budou mnohem vyšší. „Do nemocnic tak plynou další peníze z krajského rozpočtu, které pak samozřejmě chybí jinde. Ať už v sociálních službách, v podfinancovaném školství nebo při opravách rozbitých středočeských silnic,“ dodal Bendl.

Podle Ratha však úvěr zařídil právě Bendl. Nové vedení kraje nemocnice prý „jen dostavělo“. „Všechny finanční rámce byly podepsány a vysoutěženy za Petra Bendla. Takže on musí vědět, že on vyčerpal celé dvě miliardy na dostavbu příbramské a kladenské nemocnice. My jsme to už v podstatě dostali ve fázi, když jsme realizovali stavby,“ řekl ČTK Rath.

Hejtman dodal, že se v případě stavby kladenské nemocnice podařilo ušetřit zhruba 200 milionů korun. Ostatní stavby jako třeba pavilon v Kolíně, operační sály v Benešově nebo rekonstrukce monobloku v Kladně, jsou prý financovány jiným způsobem.

„To už samozřejmě probíhá z úplně jiných zdrojů. Ty Bendlovy dvě miliardy vysoutěžil a podepsal do smluv Petr Bendl. Nám v podstatě nechal snědený krám a teď se diví, že ty peníze byly utraceny,“ prohlásil Rath.

Občanští demokraté dnes také kritizovali, že nemají žádné informace o způsobu financování a průběhu modernizace nemocnic. Údajně nevědí, kolik stojí jejich provoz a jaké částky jim platí pojišťovny. Jasný jim prý není ani nynější způsob financování modernizovaných akciových společností nemocnic. K tématu se kvůli tomu chtějí opět vrátit po prázdninách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?