Onkologická klinika 1. LF UK v Thomayerově nemocnici

4. 4. 2017 10:55
přidejte názor
Autor: Redakce

Thomayerova nemocnice patří mezi největší zdravotnická zařízení v České republice, které poskytuje specializovanou zdravotní péči na velmi vysoké úrovni a současně poskytuje zázemí odborníkům z mnoha lékařských oborů.
Onkologické oddělení nemocnice vzniklo 1. 1. 1992 díky úsilí prof. Abrahámové a pochopení tehdejšího ředitele dr. Zelníčka. V dubnu toho roku byla otevřena lůžková část, ambulance existovaly jen dvě. V prosinci 1993 byla otevřena Jednotka včasného záchytu karcinomu prsu vybavená tehdy moderním mamografem a sonografem. Pracoviště jako první v České republice provedlo v rámci grantu MZ ČR pilotní projekt pro screening karcinomu prsu.
V roce 1994 byl uveden do provozu nový ambulantní trakt se stacionářem a čtyřmi ambulancemi, v roce 1996 přestavbou části protiatomového krytu vznikla radioterapie, týž rok byla otevřena i čtyřlůžková jednotka intenzívní onkologické péče (JIOP). Ozařovací trakt byl v roce 2006 vybaven CT simulátorem, plánovací jednotkou a lineárním urychlovačem s výkonem 6 MeV, který nahradil již dlouhou dobu přesluhující ozařovač kobaltový a cesiový. Od února 2006 jsou veškerá cytostatika připravována centrálně, v ústavní lékárně.
V květnu 2010 byl otevřen nový stacionář pro ambulantní onkologickou terapii. Součástí projektu bylo i rozšíření a rekonstrukce lůžkového oddělení a onkologických ambulancí a vybudování nové místnosti pro pořádání seminářů a výuku mediků. Nové prostory umožňují oddělit pacienty přicházející na kontrolu od pa





  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?