Onkologičtí pacienti dostanou biologickou léčbu i mimo Zlín

25. 9. 2018 17:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologičtí pacienti již nebudou muset dojíždět za biologickou léčbou do zlínské krajské nemocnice. Ve Vsetínské, Uherskohradišťské a Kroměřížské nemocnici, které také zřizuje kraj, vzniknou regionální onkologická pracoviště. Dosud tam fungovaly jen onkologické ambulance, kde pacienti nedostávali biologickou léčbu, řekla mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.


Regionální onkologická pracoviště v nemocnicích Zlínského kraje se stanou součástí Onkologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. „Zlínská nemocnice má jako jediná v kraji statut komplexního onkologického centra. Proto může jako jediná také poskytovat centrovou neboli biologickou léčbu. Tento krok, který bude znamenat především vyškolení personálu v místních nemocnicích a naši odbornou pomoc v regionech, umožní pacientům, aby se léčili přímo v místě bydliště,“ uvedl primář onkologického oddělení KNTB Milan Kohoutek.

Letos začne podle jeho slov spolupráce se Vsetínskou nemocnicí, příští rok s Uherskohradišťskou a Kroměřížskou nemocnicí. „Je to jeden z dalších kroků ve spolupráci všech nemocnic kraje. Tentokrát se pozitivně dotkne přímo pacientů. Věřím, že v podobných projektech budeme pokračovat,“ uvedl předseda představenstva krajských nemocnic Radomír Maráček.

Onkologickým oddělením KNTB projde ročně 6000 pacientů. „Jejich počet se stále zvyšuje, v České republice ročně tuto diagnózu nově uslyší od lékařů víc než 85.000 lidí,“ uvedla mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?