Opozice kritizuje vysoké odměny v liberecké nemocnici

3. 11. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Noví členové dozorčí rady Krajské nemocnice v Liberci berou od října třikrát vyšší odměny než jejich předchůdci. Devíti členům dozorčí rady vyplácí krajská nemocnice měsíčně 30.000 korun, za rok ji to tak bude stát přes tři miliony, další více než milion vyplatí členům představenstva.


Opoziční Změna pro Liberec to kritizuje a nelíbí se jí ani vysoké platy manažerů - generální ředitel Jiří Veselka bere 150.000 měsíčně a jeho ekonomický náměstek, bývalý liberecký primátor, Jiří Kittner 120.000 Kč. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

„Na manažerských pozicích ve firmách vlastněných městem nebo krajem by měly mzdy odpovídat platům, které mají představitelé města a kraje, a ty jsou zhruba poloviční,“ řekl stínový náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec.

„Vedení nemocnice stále tvrdí, že musí dostat nemocnici do černých čísel, a že se jí to snad podaří do konce roku. Ale je to za cenu velkého šetření. Více než tři miliony ročně vyhodit za odměny, to je podle mě dost,“ zdůraznil Baxa.

Dozorčí rada nemocnice se změnila během října, největší počet míst - čtyři - v ní obsadila ČSSD. Podle předsedy dozorčí rady a zároveň náměstka hejtmana Zdeňka Bursy (ČSSD) je zvýšení odměn v pořádku.

„Systém naší práce je úplně jiný, než to, co se tu dělo v minulosti. Dozorčí rada bude teď velmi úzce spolupracovat s vedením nemocnice, s managementem a s primáři, budeme provádět kontrolní a rozhodující činnost a každý měsíc ji vyhodnotíme,“ sdělil Bursa. Dozorčí rada už podle něj nebude formální orgán, který se sejde jednou za rok, ale bude skutečně pracovat.

Podle Veselky, který do nemocnice přišel z dopravního podniku, je vyšší plat dán vyšším počtem zaměstnanců a vyšší odpovědností. Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v kraji a v Liberci patří k největším zaměstnavatelům.

Podnik s obratem přes 2,5 miliardy korun zaměstnává více než 2200 lidí. Nemocnice je akciovou společností, kde je majoritním vlastníkem Liberecký kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Loňské hospodaření skončilo bezmála 25milionovým ziskem, letos by mělo být hospodaření vyrovnané, ale za cenu razantních úspor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?