Organizace Helios posílá do Iráku lékaře

17. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní humanitární organizace lékařů na pomoc raněným a nemocným dětem v oblastech válek a jiných krizí Helios již do Bagdádu vyslala pětičlenný monitorovací tým chirurgů. Rádi by za nimi vyslali další...


PRAHA - Mezinárodní humanitární organizace lékařů na pomoc raněným a nemocným dětem v oblastech válek a jiných krizí Helios připravuje v souvislosti s možným úderem proti Iráku vyslání svých lékařů do Bagdádu. Do oblasti již odjel pětičlenný monitorovací tým chirurgů. Rádi bychom za nimi vyslali dalších asi deset lékařů, řekla včera ČTK prezidentka Heliosu Taťjána Horáková.

„Naše organizace se obrací na všechny lékaře ve světě, aby spolu s námi pomohli zachraňovat životy zraněných dětí na místě. Je potřeba především chirurgů, anesteziologů a epidemiologů,“ uvedla. Chybí podle ní i obrovské množství zdravotnického materiálu a léky, především antibiotika, anestetika, infuzní roztoky a soupravy, krevní konzervy a plazma. „Z dosavadních poznatků víme, že budou zapotřebí vakcíny,“ dodala.

Lékaři z Heliosu již pomáhali raněným při válečných konfliktech v Čečensku, Bosně a Jugoslávii i během předchozí války v Iráku. Na základě těchto zkušeností protestují proti agresi, ať byla zdůvodněna jakkoli. „Jsme přesvědčeni, že v civilizovaném světě je potřeba jednat, že jediným řešením je mír,“ doplnila Horáková.

O víkendu vrcholilo diplomatické úsilí před možnou válkou s Irákem. Prohlášení především amerických představitelů přitom naznačovala, že naděje na mírové řešení je mizivá a že vojenské odzbrojení Iráku koalicí vedenou USA je stále pravděpodobnější, a to nejspíš bez mandátu OSN. Za první možný termín války se začala označovat noc na úterý 18. března.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?