OSN: Nejmenší šanci na přežití mají novorozenci v Pákistánu

21. 2. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejhorší zemí pro novorozence je Pákistán. Uvedl to včera Dětský fond OSN (UNICEF). Podle jeho zprávy zemře při porodu nebo během prvních 28 dní po něm v Pákistánu 46 dětí z 1000. Na druhém místě nelichotivé statistiky skončila Středoafrická republika a na třetím Afghánistán.


Naopak nejnižší novorozeneckou úmrtnost mají Japonsko, Island a Singapur. Česká republika je společně se Švédskem na 12. až 13. místě mezi zeměmi s nejnižší úmrtností novorozenců. Zpráva je součástí nové kampaně, kterou UNICEF zahájil, aby zvýšil povědomí o vysoké úmrtnosti novorozenců v některých zemích, a přispěl tak k jejímu snížení.

Podle Dětského fondu OSN umírá každoročně ve světě 2,6 milionu dětí v průběhu prvních 28 dní svého života, z čehož jeden milion zemře v den porodu. „Více než 80 procent všech úmrtí novorozenců je způsobeno některým ze tří problémů, kterým lze předejít nebo je lékařsky zvládnout,“ konstatuje přitom UNICEF. Jedná se o předčasný porod, komplikace při porodu, jako je například nedostatek kyslíku, a infekce novorozenců, včetně otravy krve a zápalu plic.

Osm z deseti zemí, kde mají novorozenci nejmenší šanci na přežití, leží v subsaharské Africe. Kromě Středoafrické republiky je to také Somálsko, Lesotho, Guinea-Bissau, Jižní Súdán, Pobřeží slonoviny, Mali a Čad. Především chudoba a ozbrojené konflikty způsobují, že těhotným ženám v těchto zemích se dostává podstatně horší péče než ženám ve vyspělých státech světa, podotýká UNICEF.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?