Pacient bude mít vlastní lékový záznam

3. 6. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Už brzy má mít pacient možnost přes speciální kód se na internetu podívat, jaké léky mu byly v poslední době vydány, jak je má užívat a také si přečíst vše o daném léku. Novinku chystá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) již ve druhém pololetí letošního roku...


„Teď se dolaďují detaily,“ řekla Právu mluvčí uvedeného ústavu Veronika Petláková. Podle ní pacientský účet neboli jak zní odborný název Lékový záznam pacienta, umožní získání kompletního a aktuálního přehledu pacienta o léčivých přípravcích, které mu byly předepsány a vydány na recept nebo bez lékařského předpisu, ale s omezením. To jsou například léky s pseudoefedrinem - Paralen Plus, Modafen a další.

„Záznamy budou obsahovat informace o konkrétní výši úhrady vydaných léčiv ze zdravotního pojištění, výši doplatku započitatelného do ochranného limitu a výši doplatku pacienta,“ říká Petláková.

Pacient ve svém záznamu dále zjistí informace o užívání léčiva, které mu doporučil jeho ošetřující lékař a díky elektronické podobě záznamu bude mít snadný přístup k příbalovým informacím jednotlivých léčiv.

Kód přes internet

Lékový záznam podle Petlákové pomůže pacientovi lépe komunikovat s lékařem nebo lékárníkem. „Informace v tištěné podobě může totiž sám pacient oběma zpřístupnit. Lékaři nebo lékárníkovi tak poskytne více informací o své současné léčbě a usnadňují jim volbu vhodného léčivého přípravku,“ vysvětluje Petláková.

A jak se ke svému lékovému záznamu pacient dostane? „K elektronickému lékovému záznamu bude mít přístup pouze pacient, a to pomocí zabezpečeného on-line přístupu přes informační portál pro veřejnost nebo pomocí služby CzechPOINT, která je dostupná na většině městských či obecních úřadech, pobočkách České pošty, ale také na dalších místech po celé ČR,“ soudí Petláková.

Pacient dostane od SUKL speciální kód, přes který se právě na tyto záznamy dostane. Detaily ještě SUKL nyní upřesňuje. Chce s nimi seznámit veřejnost během měsíce.

Centrální úložiště

Podmínkou k tomu všemu samozřejmě je dobré fungování centrálního úložiště. Na něj se podle SUKL mají připojit všechny lékárny, ale podle lékárníků jim nikdo takovouto povinnost neukládá. Spor obou institucí se táhne již několik měsíců a není vyřešen. Nejvíc to odnášejí pacienti.

SUKL totiž zařadil léky s pseudoefedrinem, a to Modafen, Paralen Plus, Aspirin Comples, Daleron, Nurofen Stropgrip a Panadol Plus Grip do kategorie léků s omezením, ale bez lékařského předpisu. Je to proto, že je zneužívají narkomani k výrobě drog a stát jejich vydání chce mít pod kontrolou.

Na centrální úložiště, kam se údaje o kupujícím a počtu balení těchto léků zaznamenávají, se ale z 2400 lékáren připojilo zatím 1100. V ostatních si pacient nemůže daný lék koupit volně a lékárníci vyžadují lékařský předpis.

Spor lékárníků a SÚKL dosud nevyřešilo ani ministerstvo zdravotnictví. „Systém je zaveden krátkou dobu a má své slabiny,“ soudí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

„Předpokládám, že se rozběhne a bude fungovat dobře, že lékárníci budou dodržovat zákon a všechny lékárny si zaregistrují přístup k centrálnímu úložišti. A nebude tak žádná lékárna, která s odkázáním na to, že registrována není, nechce lék s pseudoefedrinem vydávat. Myslím, že by pacienty zbytečně neměli posílat k lékaři pro recept. Věřím také, že lékárníci nabídnou pacientovi alternativní lék.“

Čeká se, jak rozhodnou poslanci

Před několika měsíci se hovořilo i o možnosti, že od července se budou vydávat jen platíčka léků a ne celé krabičky, aby se tak ušetřily peníze. Příslušná novela zákona o léku ale zatím projednána nebyla a tak, zdá se, červencový termín padne. Alespoň zatím tedy dál budeme dostávat celé krabičky léků.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?