Pardubický kraj doplnil představenstva svých pěti nemocnic

20. 9. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj doplnil představenstva svých pěti nemocnic na cílový počet. Novými členy se stanou od 1. října Josef Diessl a Petr Rudzan. Oba jsou ekonomové se zkušenostmi z komerční sféry i zdravotnické oblasti, řekl hejtmanův náměstek Roman Línek (KDU-ČSL), do jehož gesce zdravotnictví spadá.


„Nemocnice jsou v součtu největším zaměstnavatelem v kraji. Není možné, abychom si my politici hráli na generální ředitele a řídili subjekt s obratem ke čtyřem miliardám korun,“ uvedl Línek.

Diessl pracoval mimo jiné v manažerských funkcích v průmyslu a financích, poté byl ředitelem pobočky zdravotní pojišťovny a ředitelem nemocnice ve Vysokém Mýtě. Bude se věnovat zejména akreditaci nemocnic, ošetřovatelské péči a controllingu zdravotní péče. Rudzan působil zejména v manažerských finančních a ekonomických pozicích v českých a zahraničních průmyslových společnostech. Jeho hlavním posláním bude strategické řízení ekonomiky nemocnic.

V každé nemocnici jsou vždy čtyři členové představenstva společní, doplňuje je ředitel konkrétní nemocnice. Předsedou představenstva je Pavel Havíř, místopředsedou Jiří Benedikt. Hejtmanství tímto způsobem centralizuje řízení zdravotnických zařízení. V budoucnu by se měly nemocnice spojit do jediné akciové společnosti.

Pět nemocnic Pardubického kraje skončilo vloni se ziskem 6,7 milionu korun. Před ztrátou je ale zachránila pouze dotace hejtmanství. V minulém roce poskytlo zdravotnickým zařízením formou takzvaných vyrovnávacích plateb přes 215 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?