Phoenix lékárenský velkoobchod zvýšil meziročně zisk o 6,6 pct

13. 8. 2018 15:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Distributor léčiv Phoenix lékárenský velkoobchod v minulém finančním roce, který začal loni v únoru a skončil na konci letošního ledna, zvýšil meziročně čistý zisk o 6,6 procenta na 275,6 milionu korun. Tržby naopak klesly o 2,8 procenta na 23,4 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.


hoenix ve zprávě s odvoláním na poskytovatele dat IMS uvedl, že český farmaceutický trh zaznamenal během minulého finančního roku potřetí za sebou růst. Činil 3,1 procenta proti růstu 3,9 procenta ve finančním roce 2016/2017.

„Na pomalejším růstu trhu lékáren se nejvíce podílely zejména cenové revize Státního ústavu pro kontrolu léčiv, snižující ceny převážně generických léčiv. Tlumící efekt na růst trhu mají dále pokles úhrad léčiv či veřejné zakázky na dodávky léčiv organizované nemocnicemi,“ uvedla firma. Dodala, že pro finanční rok 2018/2019 předpokládá růst trhu na úrovni přibližně dvou procent.

Generické léky jsou kopie originálních léčivých přípravků, které mohou přijít na trh po vypršení patentové ochrany originálu. Tím, že začne podobný přípravek nabízet více firem, jeho cena pro pacienty zpravidla klesne.

Phoenix lékárenský velkoobchod je s tržním podílem přes 39 procent jedním z nejvýznamnějších farmaceutických velkoobchodů v Česku. Léčiva a zdravotnický materiál firma distribuuje převážně do lékáren a nemocnic. Zásobuje i soukromé ordinace, laboratoře, prodejny zdravé výživy a drogerie.

Jednou z dceřiných společností je Benu Česká republika. Pod značkou Benu funguje téměř 220 lékáren po celém Česku, do konce letošního roku by se jejich počet měl přiblížit 230. Lékárny sítě obslouží podle nedávného vyjádření firmy 1,5 milionu zákazníků měsíčně, on-line vyřídí v průměru 2000 objednávek denně. Jedničkou tuzemského trhu jsou lékárny Dr.Max, které patří investiční skupině Penta a které mají kolem 430 poboček.

„V loňském roce jsme i nadále investovali do obnovy a rozšiřování našich center, do zvýšení kapacity skladovacích ploch, kdy jsme na podzim jsme otevřeli nové centrum v Brně s kapacitou 20.000 paletových míst, a také do budování našich lékáren Benu. Pro pacienty jsme připravili novou řadu produktů pod vlastní značkou Livsane,“ řekl výkonný ředitel skupiny Phoenix v ČR a SR Petr Doležal.

Phoenix lékárenský velkoobchod patří do skupiny Phoenix Group, která patří k největším evropským farmaceutickým velkoobchodům s ročním obratem přes 23 miliard eur (kolem 600 miliard korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?