Placení základních zubních náhrad?

27. 10. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Výroba celkových zubních náhrad plně hrazených z veřejného pojištění je v ohrožení. Zubní technici za ně už 6 let dostávají likvidační částku. Takže je po Novém roce nechtějí vyrábět. Ministerstvo zdravotnictví slibuje víc peněz, ale nejdřív musí dojít ke změně zákona.


Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Takhle se vyrábějí ty nejmodernější protézy a v jejich případě pacient za nové zuby často zaplatí desetitisíce. Cíl je jasný - co největší přesnost. Nikdo nesmí poznat, že má v puse protézu. Náhrady na pojišťovnu nejsou tak dokonalé. Na jejich výrobu je totiž jenom několik tisíc.

Alexandra SEIDLOVÁ, prezidentka Komory zubních techniků: Ta náhrada může samozřejmě změnit výraz toho pacienta, jednak může mít prověšené koutky, propadlé rty nebo naopak natažený obličej.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Pojišťovny za ně výrobcům platí už 6 let pořád stejně, a to je podle zubních techniků likvidační.

Alexandra SEIDLOVÁ, prezidentka Komory zubních techniků: My tuto výrobu dotujeme ze svého. Znamená to tedy, že už nám docházejí vlastní zdroje a už si to nebudeme moci dál dovolit.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Za nízké považují úhrady i stomatologové, kteří se o peníze za aplikaci náhrady s techniky dělí a stejně jako výrobci se snaží, aby ani náhradu na pojišťovnu laik v puse pacienta nepoznal a hlavně, aby byla funkční.

Jan ČERNÝ, zubař: Abychom zhotovili dobrou celkovou snímací náhradu, musí pacient navštívit ordinaci nejméně pětkrát nebo šestkrát a vždy je to minimálně půlhodinová návštěva. A za to všechno potom ve výsledku ta cena je v řádu asi tisíce, tisíce dvou set korun.

Marie KOBROVÁ: To mi musel několikrát pan doktor upravovat, protože to vůbec nesedělo, špatně to drželo, nesálo to, tak asi po čtvrté opravě mi ta protéza sedí dobře.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Aby mohly pojišťovny technikům a zubařům připlatit, musí se změnit zákon.

Štěpánka ČECHOVÁ, mluvčí ministerstva zdravotnictví: K připomínkovému řízení by to mělo být k předložení na začátku příštího roku. Reálně by se ta výše úhrad mohla změnit v průběhu příštího roku.

Barbora STRAŇÁKOVÁ, redaktorka: Počet horních a dolních náhrad hrazených ze zdravotního pojištění postupně klesá, málo jich ale rozhodně není. Jenom VZP jich loni zaplatila přes 125 tisíc. Dohromady za ně vydala skoro 450 milionů korun. Jedna vyšla v průměru na tři a půl tisíce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?