Počet podvyživených dětí se za deset let zvýšil o 1,5 milionu

20. 7. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet podvyživených dětí se za posledních deset let zvýšil o 1,5 milionu a dosáhl tak ve sledovaném období svého celosvětového maxima. Dostatečnou výživu nemá v současnosti zajištěnou téměř 60 milionů dívek a chlapců.


Vyplývá to ze studie organizace pro práva dětí Save the Children. Všeobecně se naopak dětem zlepšily šance na vzdělání i jejich zdravotní stav. A od počátku 90. let, kdy se tato data poprvé sbírala, mají celkově lepší životní podmínky děti v 90 procentech zemí.

Studie organizace Save the Children se zaměřila na situaci dětí ve 141 státech. Nejlépe se jim podle ní daří ze sledovaných hledisek v Japonsku, Španělsku a Německu. Česko obsadilo 28. místo. Naopak na posledních deseti místech žebříčku je deset afrických zemích.

Organizace Save the Children při hodnocení vypočítala pro každou zemi tzv. index vývoje dětí (CDI), přičemž vycházela z údajů OSN, Světové banky a jednotlivých států z let 2005 až 2010. Zohledněna byla například dětská úmrtnost, procento dětí, které nemají možnost získat základní vzdělání i údaje o malých dětech s podprůměrnou váhou.

Jako hlavní problém nedostatečné výživy dětí například v saharské oblasti Sahelu nebo v oblasti Afrického rohu vidí organizace v celosvětově stoupajících cenách potravin. „Když jsou jídlo a benzin stále dražší, strádají především děti,“ shrnula problém Kathrin Wielandová z organizace Save the Children.

V Africkém rohu - navzdory mezinárodní pomoci - trpí hladem v důsledku sucha a ozbrojených konfliktů téměř 900.000 dětí, oznámil dnes podle DPA Dětský fond OSN (UNICEF). Jako zvlášť dramatickou hodnotí UNICEF situaci v Somálsku, a to kvůli trvajícím ozbrojeným incidentům. Každé páté dítě je tam podle údajů fondu akutně podvyživeno. Právě Somálsko skončilo v žebříčku organizace Save the Children na posledním místě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?