Podolské centrum zachránilo operací v děloze už 102 dětí

20. 7. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Operací v děloze zachránili lékaři Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí už 102 dětí. Centrum fetální medicíny, které bylo otevřeno v roce 2012, se jediné v zemi věnuje péči o nenarozená jednovaječná dvojčata. Tvoří zhruba pětinu všech dvojčat, komplikace má asi 20 procent z nich.


Na rozdíl od dvouvaječných mají jednovaječná dvojčata společnou placentu, což vyvolává problémy. Ročně lékaři provedou 30 až 40 nitroděložních operací u pacientek z ČR a Slovenska.

„Celkově bylo v našem centru porozeno 102 dětí, většina z nich po 32. gestačním týdnu. Bez možnosti intervence našeho centra končila dříve tato těhotenství odumřením v děloze či smrtí krátce po porodu,“ řekl dnes novinářům vedoucí lékař centra Lubomír Hašlík.

K nejčastějším komplikacím jednovaječných dvojčat patří transfúzní syndrom, kdy se přesouvá tekutina mezi jedním a druhým plodem, takže jeden je nedokrvený a druhý přetížený, a také nerovnoměrné rozdělení společné placenty, kdy jeden plod strádá na úkor druhého.

Nejčastější nitroděložní operací je laserové přerušení cévních spojek placenty a odčerpání nadbytečného množství plodové vody, čímž klesne riziko předčasného porodu kvůli nadměrnému rozpětí dělohy.

Ročně je transfúzním syndromem v Česku postiženo na 50 jednovaječných těhotenství, tedy 100 dětí. „Porod relativně zdravých dětí byl před zahájením operací v děloze extrémní raritou. V našem centru je průměrné přežití obou plodů 55 procent a alespoň jednoho z plodů 80 procent. Přes tři čtvrtiny porodů bylo nad 28. a 60 procent nad 32. gestační týden,“ upřesnil Hašlík.

K nesouměrně sdílené placentě doplnil, že pokud jeden plod zásadně zaostává a bere živiny silnějšího plodu, takže hrozí odumření obou, po konzultaci s rodiči a jejich písemném souhlasu lékaři operačně uzavřou pupečník slabšího z plodů. Pravděpodobnost přežití zdravého plodu tím stoupne na 95 procent.

Mezi nejvzácnější zákroky centra patří radiofrekvenční ablace, kdy se tepelnou energií zastaví tok ve vybraných cévách. Jako první v Česku ji lékaři centra použili při operaci v děloze v roce 2013, do dnešního dne mají na kontě pět takových zákroků.

Centrum řeší také vzácné komplikace jednočetných i vícečetných těhotenství. Jde například o uzávěry vylučovacího ústrojí či hrudní výpotky, brániční kýly a nezhoubné nádory plodu. Na rozvoji programu spolupracují lékaři s předním evropským centrem v belgickém Leuvenu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?